Закон і Бізнес


Правники попросили ВККС якнайшвидше завершити відбір суддів до IP-суду


23.10.2019 13:33
7155

Експерти Комітету з інтелектуальної власності АПУ занепокоєні затримкою початку роботи Вищого суду з питань інтелектуальної власності.


Про це йдеться  у відкритому зверненні Комітету до Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергія Козьякова, передає «Закон і Бізнес» з посиланням на АПУ.

Зокрема, правники висловили своє занепокоєння тривалістю процедури добору суддів ВС з питань ІВ та відкладенням початку його роботи. Вони підкреслили – її затримка уповільнює реформування та розвиток системи охорони прав і перешкоджає удосконаленню механізмів вирішення спорів.

Зокрема, у своєму зверненні, екперти Комітету АПУ звернули уваги на такі чинники:

1. Значення гарантій прав інтелектуальної власності на рівні держави.

Юристи наголосили — залучення міжнародних інвестицій є неможливим без чіткого регулювання процесів втілення інновацій, транскордонної торгівлі, визначення необхідних умов для успішного завершення законодавчої, інституційної та судової реформ у сфері для створення, охорони, управління, комерціалізації ІВ.

2.  Суперечливість процесуального законодавства та норм матеріального права у сфері спорів щодо порушення прав інтелектуальної власності:

Експерти підкреслили - розподіл між різними видами судів  спорів однієї категорії породжує різну судову практику, а іноді - абсолютно протилежну. У свою чергу, створення Вищого суду з питань ІВ спростить процедури звернення до суду, усунувши процесуальну плутанину для фізичних та юридичних осіб.

3. Необхідність якнайшвидшої імплементації норм міжнародного права щодо ІВ та надважливість сталої  судової практики у застосуванні цих норм під час вирішення судових спорів спеціалізованим профільним судом.

Правники наголосили — користувачі та власники прав на об'єкти ІВ потребують впровадження ефективних механізмів для вирішення спорів, кількість і технічна складність яких постійно зростають.

4. Дотримання прийнятих Україною стратегічних документів, що встановлюють вектор розвитку держави у сфері захисту інтелектуальної власності.

«На жаль, на міжнародній арені Україну сприймають як державу з високим рівнем порушень прав інтелектуальної власності, що, зокрема, підтверджується включенням нашої держави до списку країн пріоритетного спостереження», — зазначається у зверненні.

Комітет також наголосив, що окрім репутаційних втрат наявні суттєві ризики застосування Президентом США економічних санкцій щодо України.

Закон і Бізнес