Закон і Бізнес


На законопроект №1008 необхідно накласти вето, — член ВККС О.Дроздов


22.10.2019 17:33
5780

На законопроект № 1008 Президентом України має бути накладено вето з наступним поверненням його на повторний розгляд Верховної Ради України. ВР має здійснювати повторний розгляд законопроекту вже з урахуванням висновків Венеціанської комісії.


Про це йдеться в аналітичному огляді стосовно законопроекту №1008 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування», підготовленого членом ВККСУ Олександром Дроздовим, передає «Закон і Бізнес» з посиланням на НААУ.

У офіційному листі від 11.09.2019 Представництва Європейського союзу в Україні та Посольства Канади щодо законопроекту № 1008 міститься заклик забезпечити ретельний процес консультацій з вищезазначеного законопроекту за участю відповідних експертів з правових питань, громадянського суспільства та міжнародної спільноти.

Крім того, тимчасово повірена у справах Представництва ЄС в Україні Анніка Вайдеманн зазначила, що положення, що стосуються Верховного Суду, суперечать європейським стандартам і можуть підірвати незалежність судової системи. Вона вважає, що перед тим як вводити цей закон в дію, необхідно запитати думки Венеціанської комісії.

О. Дроздов переконаний, що законопроект № 1008, навіть вже після його прийняття у другому читанні, все одно потребує нагальної експертизи з боку принаймні Венеціанської комісії на предмет дотримання верховенства права та поваги до прав людини і основоположних свобод.

Закон і Бізнес