Закон і Бізнес


Про електронні документи


№41 (1443) 19.10—25.10.2019
8858

З 22.12.2018 отримані всіма місцевими та апеляційними адміністративними судами процесуальні документи через підсистему «Електронний суд» мають реєструватися та розглядатися в установленому порядку.


На цьому наголосила колегія суддів Касаційного адміністративного суду в постанові від 10.09.2019 (справа №640/1374/19).

Позивачі звернулися до Шостого апеляційного адміністративного суду через підсистему «Електронний суд» зі скаргами, які згодом були їм повернуті, оскільки на день їх подання Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система не впроваджена. А це унеможливлює розгляд апеляційних скарг, поданих в електронній формі, без наявності власноручного підпису скаржника.

КАС скасував рішення суду апеляційної інстанції, наголосивши, що наразі вирішено впровадити тестовий режим експлуатації підсистеми «Електронний суд» у всіх місцевих та апеляційних судах (пілотних судах), про що зазначено в наказі Державної судової адміністрації від 22.12.2018 №628.

Надсилання в установленому порядку процесуальних документів у електронному вигляді передбачає використання сервісу «Електронний суд» за умови попередньої реєстрації офіційної електронної адреси та з обов’язковим використанням особою власного електронного підпису.

Таким чином, оскільки в усіх місцевих та апеляційних судах, включно із Шостим ААС, запроваджено підсистему «Електронний суд», апеляційні скарги подано за її допомогою через електронний кабінет із використанням особистого цифрового підпису, суд апеляційної інстанції необґрунтовано повернув скаргу з підстав, визначених у ч.4 ст.298 КАС.