Закон і Бізнес


Політики часто забувають, що суди є рівноцінною гілкою влади, – голова ВРП


18.10.2019 17:55
4603

Щойно політики усвідомлять, що суд є однією з трьох гілок влади, рівень довіри до судової системи в країні зміниться. Зі свого боку суди докладають усіх зусиль, аби судочинство здійснювалося ефективно.


Про це сказав голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко в інтерв’ю для видання «Закон і Бізнес».

На думку А. Овсієнка, критеріями судової реформи мають стати насамперед ефективність правосуддя та незалежність судді й суду. І певні досягнення у цьому напрямі є. Зокрема, утворення абсолютно нових органів з абсолютно новими принципами добору – Верховного та Вищого антикорупційного судів. Істотно змінилися повноваження органів суддівського врядування та самоврядування. ВРП побудована за європейським принципом: більшість у ній становлять судді, обрані самими суддями.

Разом з тим не можна скидати з рахунку проблеми, які досі існують у судовій системі, зауважує голова ВРП. Це стосується кадрового голоду і його причин, дії сумнозвісної статті 375 Кримінального Кодексу, що давно стала рудиментом, необхідності зменшити кількість дисциплінарних проваджень проти суддів та чимало інших невирішених моментів.

І найголовнішою вимогою є зміна ставлення суспільства до суддівської системи.

«Державний устрій можна уявити як стілець, що спирається на три ніжки. Якщо одну постійно підпилювати, то якими міцними не були б дві інші – стілець урешті-решт упаде. Коли представники однієї гілки влади критикують іншу, вони, мабуть, забувають, що державна влада є єдиною цілісною системою. А суспільство довіряє тій владі, яка здатна забезпечити гарні соціальні, економічні умови, одним словом – добробут», – каже А.Овсієнко. 

Детальніше про те, чи допоможуть нововведення досягти того балансу, коли і суспільство не нарікатиме на людей у мантіях, і судова система не потерпатиме від тиску на неї з усіх боків, читайте в інтерв’ю А.Овсієнка у найближчому номері газети «Закон і Бізнес».

Закон і Бізнес