Закон і Бізнес


Про умови допустимості доказів


№41 (1443) 19.10—25.10.2019
18165

Правом витребувати від будь-якої особи необхідні речі, документи, відомості тощо наділений слідчий, а не оперативний працівник, і лише в рамках кримінального провадження.


Колегія суддів Касаційного кримінального суду підтримала позицію апеляційної інстанції щодо недопустимості прийняття як доказів записів з камер відеоспостережень, які потерпілий добровільно передав не уповноваженій на їх отримання посадовій особі.

Відповідно до вироку місцевого суду чоловік був засуджений за те, що викрав у приміщенні магазину з шухляди 1500 грн., які належали потерпілому. Апеляційний суд скасував цей вирок, а провадження закрив через відсутність достатніх належних та допустимих доказів причетності особи до вчинення крадіжки й вичерпання можливості їх одержання. Адже оперативний працівник поліції, який прибув на місце події, проводив слідчі дії до внесення відомостей до ЄРДР.

ККС не погодився з доводами прокурора, що добровільна видача відеозапису потерпілим не є слідчою дією, а оперативний працівник діяв відповідно до вимог закону «Про Національну поліцію». Як убачається з матеріалів провадження, видача диска була зафіксована оперативним працівником, що суперечить вимогам ст.106 КПК. Також це було зроблено до проведення огляду місця події слідчим.

Крім того, як зазначено в постанові ККС від 7.08.2019 (справа №607/14707/17), під час огляду було встановлено, що в приміщенні магазину ведеться відеоспостереження, але при цьому будь-яких записів слідчий не вилучав.