Закон і Бізнес


Робота і кава в ліжко

Віддалена зайнятість несе багато ризиків і не економить час


Homeoffice виключає конфлікти та офісні інтриги. Проте домашня обстановка відволікає й розслабляє, відсуваючи робочі завдання на другий план.

№41 (1443) 19.10—25.10.2019
6974

Дослідження показали, що працювати вдома шкідливо для здоров’я. Втім, німці вимагають унести зміни до трудового законодавства.


Приблизно 40% працедавців у Німеччині пропонують своїм співробітникам гнучку модель зайнятості. Варіанти бувають різними: від кількох годин на тиждень до цілковитої роботи у своїх чотирьох стінах.

Перевірити пошту можна в піжамі, ознайомитися зі звітом — за сніданком і філіжанкою кави. Розмову з клієнтом — провести по телефону. А головне — у будь-який момент можна перервати роботу і спокійно ковтнути свіжого повітря в саду або на балконі. Таким зазвичай уявляють homeoffice.

Що думають офісні співробітники в Німеччині про гнучкий графік, роботу вдома, пласкі ієрархії і корпоративні цінності? Опитування показало уявлення про світ праці в цифрову епоху.

У гнучкої моделі homeoffice є свої безумовні переваги. Але є й недоліки. Про останні заговорили в рамках актуального дослідження об’єднання страхових компаній AOK. Homeoffice несе великі ризики для здоров’я. Учені опитали 2000 осіб. Ті, хто багато працює вдома, частіше страждають від перевтоми, втрати концентрації, безсоння. Їхні колеги, що виконують роботу в офісі, рідше скаржаться на погане самопочуття. Три чверті опитаних заявили про те, що почувалися емоційно виснаженими, близько 70% скаржаться на дратівливість і навіть озлобленість.

Автори дослідження звертають увагу й на те, що людині, яка працює віддалено, складніше розмежувати особистий і робочий простір. У зв’язку з цим може розвинутися синдром емоційного вигорання. Про це вже не раз попереджало і Федеральне відомство з охорони праці і виробничої медицини. Переваги гнучкості, яку отримують працівники, насилу компенсують недоліки цієї моделі.

Як підкреслює один з авторів дослідження, хоча homeoffice дає можливість суміщати професійну діяльність і приватне життя, ця свобода може дорого коштувати. Час на відпочинок і особистий простір скорочується.

Звісно, у гнучкої моделі багато переваг. Самі співробітники вважають, що вдома вони працюють ефективніше, при цьому встигаючи, наприклад, забрати дитину зі школи або зробити необхідні покупки.

Як показало останнє опитування об’єднання підприємств цифрової економіки Bitkom, сучасний німець хотів би самостійно розподіляти свій робочий час. Багато хто навіть пропонує змінити трудове законодавство, щоб полегшити роботу вдома за допомогою цифрових технологій. А майже половина пропонує навіть узаконити право кожного працівника на homeoffice. Проте далеко не у всіх професіях віддалена робота можлива. Крім того, усамітнитися можна і в офісі.