Закон і Бізнес


Як має бути оформлений лікарняний листок, - пояснення суду


17.10.2019 15:45
37974

Для того щоб вчасно і в повному обсязі отримати матеріальне забезпечення у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, дуже важливо правильно оформити листок непрацездатності (лікарняний листок).


Правила заповнення листка непрацездатності роз’яснили у Сьомому апеляційному адміністративному суді, передає «Закон і Бізнес».

Лікарняний заповнюється закладом охорони здоров’я, але перед тим як забрати його з медустанови, варто самостійно перевірити усі внесені дані.

Обов’язково на лицьовій частині листка непрацездатності має бути:

- підкреслене слово «первинний» або «продовження», у разі продовження зазначається номер попереднього лікарняного листка;

- повністю вказана назва та місцезнаходження закладу охорони здоров’я, що підтверджується штампом та печаткою закладу охорони здоров’я «Для листків непрацездатності»;

- вказана дата видачі лікарняного (цифрою вказується число, після чого літерами – назва місяця, цифрою зазначається рік);

- прізвище, ім’я та по батькові непрацездатного вказуються повністю, число повних років – цифрами, стать підкреслюється;

- повністю вказується місце роботи, назва і місцезнаходження підприємства, установи, організації;

- відкриття та закриття періоду непрацездатності засвідчується підписом та печаткою лікаря;

- у графі «Стати до роботи» вказують словами число і місяць, коли приступити до роботи; посаду, прізвище лікаря, що засвідчується його підписом та печаткою закладу охорони здоров’я «Для листків непрацездатності». У разі продовження тимчасової непрацездатності підкреслюється «Продовжує хворіти» та зазначається номер нового ЛН.

Помарки й виправлення у лікарняному не допускаються. Виправлення помилки потрібно підтвердити записом «Виправленому вірити», підписом лікаря та печаткою «Для листків непрацездатності». На бланку дозволяється не більше як два виправлення. Якщо тимчасова непрацездатність настала поза постійним місцем проживання і роботи, лікарняний листок видається за підписом головного лікаря, що засвідчується круглою печаткою закладу охорони здоров ҆я.

Виданий у встановленому порядку й правильно заповнений лікарняний листок може бути підставою для призначення допомоги у випадку тимчасової непрацездатності.

Закон і Бізнес