Закон і Бізнес


Міністерство відходів


№40 (1442) 12.10—18.10.2019
5617

В Україні з’явиться ще один об’єкт права власності — відходи. Продукти життєдіяльності людини та підприємств зобов’яжуть збирати роздільно, а для нагляду за цими вимогами створять спеціальний орган.


Законопроект «Про управління побутовими та іншими відходами» (№2207) презентований групою народних депутатів від «Слуги народу» як проєвропейський та такий, що має сприяти залученню приватних та інституціональних інвестицій у цю галузь.

Однією із ключових ідей документа є встановлення власників усіх відходів, у тому числі безхазяйних. За проектом, власники побутових та інших відходів зобов’язані забезпечити їх тимчасове зберігання у безпечний спосіб та передати суб’єктам господарювання у сфері управління побутовими та іншими відходами протягом одного року з моменту їх утворення.

Якщо власник землі виявить на своїй ділянці чужі відходи, він повинен повідомити про це місцевий орган влади або самоврядування. Там мають встановити власника, аби він відшкодував усі витрати як на його пошуки, так і на утилізацію відходів.

До речі, утилізатори також повинні впродовж року щось зробити з відходами, що мають відновлювальний характер. Інакше можуть позбутися ліцензії на цей вид діяльності. А самі дозволи видаватиме таке собі міністерство відходів.