Закон і Бізнес


Мешканцям окупованих територій планують відновити пенсії


15.10.2019 13:15
115740

Нардепи та правозахисники погодили намір виплачувати пенсії мешканцям окупованих територій, незалежно від наявності статусу внутрішньо переміщеної особи.


Про це йшлося на зустрічі членів Комітету ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів і представників громадянського суспільства, повідомляє «Закон і Бізнес».

Так, представники Благодійного фонду «Право на захист», програми «Радник Міністерства соціальної політики України з питань ВПО», громадської організації «Донбас СОС», Української гельсінської спілки з прав людини та інших презентували законодавчі ініціативи, якими пропонується відновити право на отримання пенсій особам, які проживають на тимчасово окупованих територіях, а також спростити порядок виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам.

Також представники громадських організацій пропонують скасувати норму щодо припинення пенсійних виплат у разі відсутності внутрішньо переміщеної особи понад 60 днів за місцем проживання. Згідно з їх аргументацією, це дозволить зменшити навантаження на контрольно-пропускних пунктах, оскільки 60% людей, які їх перетинають, є пенсіонерами.

Своєю чергою народні депутати погодилися із необхідністю законодавчо врегулювати такий порядок. Зокрема, внести зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Учасники зустрічі домовилися спільно працювати над формуванням публічної позиції у суспільстві щодо таких нововведень.