Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 40/2019. Анонс публікацій


Закон і Бізнес N 40/2019

11.10.2019 14:24
3216

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 40/2019, 12 – 18 жовтня 2019 р.


Асоціація правників України відкрила Рік Права й назвала лауреата почесної відзнаки 2019 року. Відзнаку «За честь і професійну гідність» уже 14 років поспіль отримують гідні люди. Це одна з тих нагород, які правова спільнота шанує, навіть за умов численних скандалів довкола різноманітних рейтингів. Про критерії правничої професії, юридичної науки та практики ми поспілкувалися з лауреатом почесної відзнаки АПУ-2019 Всеволодом РЕЧИЦЬКИМ. Про це читайте у матеріалі «Чинна Конституція – це закон для бідних».

Під час церемонії нагородження відзнакою «Адвокат року 2019» правники розповідали про свої досягнення, порушували болючі питання і називали тих, хто допомагає їм ставати кращими. Хто ж найбільше сприяє їхньому професійному успіху? Дізнавайтеся зі статті «Крок до неможливого».

Про те, чим вітчизняна правова спільнота відрізняється від будь-якої іншої у світі та чому адвокатам в їхнє професійне свято варто покаятись у гріхах, говорили на урочистому прийомі з нагоди святкування Дня юриста. Зокрема, у новому році юристи хвилюються, чи не замінить їх штучний інтелект. Про це – у матеріалі «Справжні й поважні».

Парламент оголошує про наявність вакансій у найвищому органі суддівського врядування. Ті, хто відгукнувся, потрапляють під приціл Національного агентства з питань запобігання корупції… А якщо влада змінюється? Що ж, претенденти залишаються без діла. Про це йдеться у матеріалі «Занапащені кандидати».

У разі допущення до представництва в суді неадвокатів держава не зможе гарантувати особі право на професійну правничу допомогу. Про йдеться у статті «Монополія кваліфікації» ОЛЕКСАНДРА ДРОЗДОВА, члена Науково-консультативної ради Конституційного Суду, к.ю.н, доцента, заслуженого юриста України. На його думку, Конституційний Суд повинен дати висновок щодо того, чи не призведе скасування адвокатської монополії до обмеження прав і свобод громадян.

До усіх трьох гілок влади входять правники, але лише в судовій панує повна юридична монополія. Незважаючи на це, правосуддя чомусь не може стати рівним серед рівних. Проте усе може змінитися найближчим часом. Як? Читайте у матеріалі «Правник правника побачив зблизька».

Ситуація із законопроектом №1008 зрозуміла: до стейкхолдерів не дослухались, і їм це не сподобалось. І хоча більшість парламентарів напередодні не підтримала пропоновану реформу, це не означає, що так буде й завтра. Чому судді та представники суддівського врядування ще раз виступили проти так званих чисток у системі, читайте у статті «Про стратегію контрреформації».

Служитель Феміди, навіть якщо він захищає свою країну на фронті, зберігає статус і місце роботи. Проте чи зберігає він за собою суддівську винагороду? І чому ДСАУ не хоче платити зарплату за час, коли законник брав участь в АТО? Про це – у матеріалі «Гроші з боєм».

Прокурор, випивши дві пляшки пива, близько опівночі вирішив заправити свою нерозмитнену машину на єврономерах. На АЗС він зустрів знайомих і насолодився з ними чаркою горілки. А через кілька хвилин приїхали патрульні. Як виправдовувався держобвинувач, читайте у статті «Примучений оковитою».

Певною мірою непомітно змінилася практика розгляду подань Вищої кваліфікаційної комісії суддів щодо звільнення служителів Феміди, які не витримали випробувань кваліфікаційним оцінюванням. У Вищій раді правосуддя вирішили не покладатися лише на цифри, а зажадали обґрунтувань, чому суддя має бути звільнений із посади. Про те, що переконало ВРП не звільняти тих, хто не пройшов кваліфікаційного оцінювання, йдеться у матеріалі «ВККС на слово не вірять».

Проти ночі 8 жовтня невідомі підпалили житловий будинок подружжя – суддів Пилипенків, які працюють у Чаплинському районному та Новокаховському міському судах Херсонської області. Того ж дня голова Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко звернувся до Вищої ради правосуддя і Ради суддів з повідомленням, а до правоохоронних органів – із закликом розкрити злочини проти суддів у найкоротші строки. Про це читайте у статті «Підпал серед ночі».

Підприємства, що мають важливе значення для економіки країни, завжди перебувають під особливим контролем держави. Більше того, норми, що містяться в Кодексі з процедур банкрутства, створюють сприятливе середовище для рейдерського захоплення таких суб’єктів господарювання. Як рейдерам можна захопити підприємство за допомогою КзПБ, розповідає суддя Київського апеляційного господарського суду, д.ю.н., професор БОРИС ПОЛЯКОВ у статті «Старий і море».

Обшуки, рейдерство та вихід на міжнародний ринок – ось три проблеми, які сьогодні турбують більшість власників бізнесу. Про те, які практичні поради дали спікери конференції Safe Side 2.0: чого не варто боятись українському бізнесу – читайте у матеріалі «Побічні ефекти успіху».

 

Закон і Бізнес