Закон і Бізнес


Конкурс без конкурсу


№39 (1441) 05.10—11.10.2019
Анна ЛИНДІНА
4379

Парламент оголошує про наявність вакансій у найвищому органі суддівського врядування. Ті, хто відгукнувся, потрапляють під приціл Національного агентства з питань запобігання корупції… Потім змінюється влада, і претенденти залишаються без діла.


Комітет Верховної Ради з питань правосуддя намагався розібратися в тому, чому попередники не змогли впоратися з не надто складним завданням — рекомендувати потенційного члена Вищої ради правосуддя на затвердження парламентом.

Ще наприкінці 2018 року розпочали роботу з цього питання, кандидати подали декларації, відносно них провадили спеціальну перевірку. Дослідження затягнулось, оскільки стосовно одного з претендентів здійснювали додаткові заходи за межами України. Перевірка завершилась у лютому 2019-го, але до ВРП так нікого і не призначили. Мовляв, на те були об’єктивні й суб’єктивні причини.

Тепер комітету потрібно було вирішити, що робити далі, адже ті, хто подавав кандидатури, більше не є правомочними суб’єктами — відповідних фракцій, які більше не існує.

Досить швидко почала домінувати думка перенести питання до сесійної зали, яка так чи інакше попрощається з претендентами, які вже не вважаються «справжніми», та оголосить новий конкурс.

Проте на засідання комітету прийшли й колишніздобувачі. Щоправда, Марія Демидова повідомила про зняття своєї кандидатури, Юрій Буглак уже працевлаштувався в Центральній виборчій комісії. Тож екс-заступнику міністра юстиції Олені Сукмановій, яка залишилася, прямо запропонували зняти свою кандидатуру та звільнити комітет від додаткової роботи.

Проте вона на таку пропозицію не пристала, вважаючи, що суб’єкт призначення повністю виконав свою місію, хоч уже й не існує, а конкурс має завершитися за всіма правилами. Утім, переважна більшість погодилася, що із цим питанням має розбиратися весь склад парламенту, хоча результат, як убачається, уже відомий…

ОЛЕНА СУКМАНОВА, адвокат, колишній перший заступник міністра юстиції України

— Я не буду брати участі в новому конкурсі, тому що абсолютно очевидним є те, що це політичні процеси. Хоч це нормально й так має бути, напевне, вже нові кандидати боротимуться за це місце.

Уже не пам’ятаю, скільки саме часу я присвятила цьому відбору, але відразу після подання документів ти стаєш об’єктом для перевірки НАЗК і починаєш писати купу пояснень щодо своєї декларації. Звичайно, це дуже довга процедура.