Закон і Бізнес


Змагальність експертиз


№39 (1441) 05.10—11.10.2019
7812

Сторона захисту зможе самостійно звертатися по висновки експертів або за певних умов звертатися із клопотанням до слідчого судді щодо призначення такого дослідження. Причому експертизу зможуть проводити не тільки акредитовані установи.


Такі нововведення передбачені законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства» (проект №1009), який Верховна Рада ухвалила в цілому.

Під час підготовки до другого читання профільний комітет відкоригував документ, прибравши з нього найбільш спірні пропозиції. Так, залишилися в силі норми, згідно з якими строки досудового слідства обчислюються від моменту порушення кримінального провадження. Тим самим унеможливлюються зловживання з тривалим перебуванням осіб під слідством, хоча і як свідків.

Після оголошення особі підозри продовжувати строк розслідування зможе тільки слідчий суддя, а не прокурор, як планувалося спочатку. Це забезпечить судовий контроль за ефективністю слідчих дій.

Крім того, збережено норму, що дозволяє оскаржити повідомлення про підозру. Адже, на думку нардепів, це стимулюватиме слідчі органи формувати належну доказову базу для обґрунтування підозри.