Закон і Бізнес


ВК оцінить нову судову реформу


08.10.2019 09:06
4583

Моніторинговий комітет ПАРЄ направив запит до Венеційської комісії щодо недавніх пропозицій правових принципів керівної діяльності в Україні Верховного Суду і органів судового самоврядування.


Отримання такого запиту підтвердили у ВК, повідомляє «Закон і Бізнес».

Нагадаємо, йдеться про проект закону №1008 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування». Про основні положення проекту та особливості його доопрацювання у профільному комітеті ВР читайте у статті «Поправки та програні ставки».

На необхідності висновку Європейської Комісії «За демократію через право» (Венеційської комісії) стосовно проекту наполягала, зокрема, Рада адвокатів України у листі до ПАРЄ, Ради Європи та ССВЕ. Необхідність експертизи адвокати пояснили наявністю Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС від 2014 року, згідно з якою наша країна зобов’язалася здійснювати реформи, зокрема судову, згідно з європейськими принципами.

У Раді Європи вже висловили занепокоєння ухваленням проекту № 1008 у першому читанні та наголосили на необхідності додержання практики Європейського суду з прав людини, зокрема, висновків, зроблених у групі справ «Олександр Волков проти України», під час реформування Україною суддівського врядування. У відповідному листі Генеральний Секретар Ради Європи запропонував Міністру закордонних справ України експертну допомогу РЄ у цьому напрямі.

Закон і Бізнес