Закон і Бізнес


Вся влада ЦК

Партіям, що не мають відділень, дозволять іти на вибори, минаючи з’їзд


Право сусіда, №2-3 (989-990) 12.01—21.01.2011
2634

Російські комуніс¬ти доповнили ідею президента про перехід на пропорційну систему виборів у муніципалітетах положенням, яке розширює можливості опозиції. В «Єдиній Росії» припускають, що Держдума може схвалити ініціативу, хоча самій партії влади вона не потрібна.


Наприкінці 2010 року фракція КПРФ внесла до Держдуми поправки до закону «Про політичні партії». Комуністи запропонували вказати в статті, що висувати кандидатів на виборах у регіонах, де в партії немає свого відділення, може федеральний орган партії. У випадку КПРФ — це ЦК партії.
Нині відповідно до закону партійний список затверджується на регіональній конференції партії, а якщо свого відділення в регіоні немає, з цією метою може бути скликано всеросійський з’їзд.
Один з авторів поправки, керівник юридичної служби КПРФ Вадим Соловйов, пояснив, що можливість висувати партійний список через керівний орган партії теоретично існує і нині, проте норма недостатньо чітко прописана в законі, у зв’язку з чим виникають проблеми. «У нас така ситуація виникла на Чукотці, де ми маємо близько 100 комуністів замість потрібних для створення відділення 250», — розповів він. За словами керівника юрслужби КПРФ, для того, щоб висунути список, не скликаючи всеросійського з’їзду, пар¬тія звернулася до Центрвиборчкому і Мін’юсту по роз’¬яснення. «ЦВК нас підтримала, а місцевий виборчком почав трактувати закон таким чином, що висунути список можна тільки через з’їзд», — повідомив В.Соловйов. «Формулювання не чітке, тому ми внесли поправку, щоб усунути цю роз¬біж¬ність», — сказав він, пояснивши, що партія зацікавлена в тому, аби спростити висунення списку, оскільки кожного разу проводити з’їзд невигідно.
Як пояснив його колега, секретар ЦК Сергій Обухов, нині в партії немає регіональних від¬ділень у двох регіонах — на Чукотці і в Ямало-Ненецькому автономному окрузі. «Там ми постійно стикаємося з колізією, що ми не можемо висувати своїх кандидатів, оскільки в нас там тільки первинні відділення. А скликати через Чукотку з’їзд — ви уявляєте, які це витрати? До 10 млн руб. Це, по суті, знущання», — за¬явив комуніст. Він назвав унесений фракцією документ технічним, який «від¬новлює права партії».
Зміни можуть бути корисні в світлі майбутньої відміни одномандатної системи на муніципальному рівні. Відповідна ідея цілий рік обговорювалася робочою групою з питань вдосконалення виборчого законодавства.