Закон і Бізнес


Можна повернути відставних суддів, аби подолати кадровий голод, – ректор НШС


04.10.2019 14:53
311146

Оскільки багато фахівців зняли мантії, а в системі загострився кадровий голод, є сенс запрошувати суддів у відставці продовжити свою професійну діяльність. Це може робити Вища рада правосуддя.


Таку ідею озвучив ректор Національної школи суддів Микола Оніщук (який є головою однієї з робочих груп Комісії з питань правової реформи) під час VIII Судового форуму Асоціації правників України, що сьогодні триває у Києві, передає кореспондент «Закон і Бізнес».

Практика залучення таких суддів у країнах загального права, за словами М. Оніщука, давно розвинена. Так, судді у відставці зможуть допомогти розібратися із перезавантаженням справами. 

Також ректор НШС нагадав останні тренди процесуальних змін. Він виступив за підвищення якості роботи першої та апеляційної інстанцій. Зокрема, шляхом деформалізації та оперативності правосуддя на цих рівнях. У результаті рішення апеляційної інстанції має сприйматись як заключна стадія розгляду, тобто звернення до касації відбуватиметься з дійсно виключних правових причин. А отже, найвища інстанція отримає довгоочікуване розвантаження.

Закон і Бізнес