Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 39/2019. Анонс публікацій


04.10.2019 14:44
2240

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 39/2019, 5 – 11 жовтня 2019 р.


Попри застереження Голови Верховного Суду, народні депутати не відмовилися ні від скорочення складу ВС, ні від зменшення винагороди для його членів. Хоча прийняті пропозиції до законопроекту №1008 і назвали черговою зміною вивісок. А ключові суб’єкти змін запевнили: люди можуть не дочекатися рішення касаційної інстанції, а судді — завершення кваліфікаційного оцінювання. Про це йдеться у матеріалі «Правки та програні ставки».

Члени парламентського Комітету з правоохоронної діяльності не визначилися щодо того, скільки часу країна чекатиме на внесення змін до Кримінального процесуального кодексу. Зокрема тих, що стосуються регулювання питань депутатської недоторканності та покарання за педофілію. Про це читайте в матеріалі «Одні в тісняві — інші в образі».

Якщо жителів столиці одного північного сусіда зіпсувало квартирне питання, то для українців скринею Пандори вже три десятиріччя поспіль є продаж землі сільськогосподарського призначення. Донедавна суперечки навколо продажу землі вщухали з продовженням дії мораторію. Як тепер змінилася ситуація? Дізнайтеся про це в матеріалі «Запитаймо в джерела».

Під час будь-яких реформ насамперед страждають люди, котрі потрапляють у коліщата перетворень. І навіть якщо то фахівці з юриспруденції, допомога колег не завадить. Адже згуртовано захищатися завжди легше, ніж поодинці. Детальніше про те, як нове об’єднання правників виступило за якнайшвидше поновлення на посаді екс-голови КС, – у матеріалі «Згуртовані для захисту».

Правники розібралися, чому за кордоном ніхто не виконує рішень проти держави, а в нас у втіленні вердикту в життя зацікавлена лише одна особа. Також вирішили, що скасування мораторію на стягнення може бути небезпечним – спершу потрібно викорінити його причини. А незаконне притягнення до відповідальності за законне невиконання — парадокс, з яким потрібно попрощатися, як і з тим, що реєстри можна купити біля метро. Про це більше – у матеріалі «Змушені примушувати».

Питання, з якими стикаються польські судді, є актуальними і для української правової системи. Щоправда, якщо в Польщі адмін’юстиція переймається трансфертним ціноутворенням, то українських колег досі турбує невиконання їхніх рішень. Про те, чим різняться й у чому схожі проблеми адмін’юстиції України та Польщі, розповідає УЛЯНА УНІЯТ, прес-секретар Восьмого апеляційного адміністративного суду, в «Фіскальна дискреція».

Тема запобігання та протидії корупції останніми роками була чи не найпопулярнішою в Україні. Різноманітні органи докладають чимало зусиль на цій ниві. Не залишається осторонь і Національна школа суддів, яка опікується підготовкою кадрів для системи правосуддя, зокрема в частині антикорупційної стійкості. Як НШС допомагає посиленню механізмів запобігання корупції, розповідає НАТАЛІЯ ШУКЛІНА, професор, проректор Національної школи суддів, заслужений юрист України, у «Ключ до чесності та непідкупності». 

Комусь не дають виконувати свої обов’язки, а комусь забороняють не виконувати, навіть попри рішення суду. Щодо 60 суддів не приймають рішення про переведення. Але це якраз гарна новина. Чому? Читайте «Потрібно знати, через що зняти».

Служителі Феміди щось собі вирішують, закони до чогось зобов’язують, але працівники прокуратури начиталися сучасної мотивувальної літератури про успіх і точно знають: вони нічого нікому не винні. Про те, як ВРП покарала слідчого, який принципово не виконував рішення суду, – у матеріалі «Не підзвітний нікому».

Нині в середовищі політиків і юристів-практиків активно обговорюються перші результати судової реформи, даються пропозиції щодо врегулювання ситуації. Проте такі питання потребують комплексного підходу, у зв’язку з чим доцільним є внесення відповідних змін до законодавства задля справного виконання Верховним Судом його функцій. Як оптимізувати порядок виконання ВС своїх функцій, роз’яснює ЄВГЕНІЙ ВАНДІН, спеціаліст із питань судової реформи, к.ю.н., у «Реформа після «реформи».

З початку діяльності Державного бюро розслідувань — 27 листопада 2018 року — великої актуальності набуло питання наявності у прокуратури повноважень на здійснення досудового розслідування. І чергові зміни до законодавства ще більше заплутали ситуацію. Прокуратурі ще на 2 роки залишили повноваження, яких вона була позбавлена. Ситуацію коментує  ОЛЕКСІЙ КАЛИННИКОВ, старший партнер АО «Могильницький та партнери», у матеріалі «Нерозлучні зі слідством».

Про злободенні проблеми, які адвокатам доводиться долати на шляху до успіху, про нечесність конкурентів, відсутність ідеальних клієнтів та конкуренцію зі штучним інтелектом, йдеться у матеріалі «Побачення з майбутнім».

 

 

Закон і Бізнес