Закон і Бізнес


Розвіяти дим

Моду на вейпінг намагаються зупинити в усьому світі


№39 (1441) 05.10—11.10.2019
6316

Куріння електронних сигарет виявилося не таким безпечним і навіть непередбачуваним. Уникнути наслідків намагаються на різних континентах.


Цього року в кількох штатах США набрала чинності заборона на продаж електронних сигарет. Відбулося це через так звану епідемію, точна причина якої досі не відома. Від хвороби легенів, викликаної курінням електронних сигарет, у США померло 14 осіб, ще 450 були госпіталізовані. Смерті внаслідок куріння вейпу вже зафіксовані в Каліфорнії, Канзасі, Орегоні, Іллінойсі, Індіані, Міннесоті, Міссурі, Флориді, Джорджії і Міссісіпі.

Занепокоєний модою на вейпінг серед американських підлітків і сам Д.Трамп.

Тепер черга дійшла й до інших країн. Так, в Індії планують відмовитися від нового різновиду шкідливої звички.

Згідно з рішенням тамтешнього кабінету міністрів повинні бути заборонені виробництво, імпорт, експорт, транспортування, продаж, розповсюдження, зберігання і реклама електронних сигарет. Відповідний законопроект буде представлений парламенту в ході зимової сесії. Злісним порушникам загрожує ув’язнення на строк до трьох років і штраф у розмірі до $7000. Своє рішення чиновники пояснюють турботою про здоров’я населення.

В Індії налічується 106 млн курців. Щорічно в країні від хвороб, пов’язаних із вживанням тютюну, вмирають понад 900 тис. осіб.

Слідом за Індією ініціювала обмеження на продаж електронних сигарет і вейпів і Малайзія. Тут вирішили поки що відмовитися від реклами, просування і використання альтернативних сигарет у публічних місцях.

Сьогодні продаж вейпів і електронних сигарет заборонений у 20 країнах, зокрема у Південній Америці, на Близькому Сході та Азії, Південній Кореї, Таїланді. Обмежили продаж подібних пристроїв у Канаді, Австралії, Норвегії.