Закон і Бізнес


Нетряний туризм


Екскурсії в нетрі, як правило, недорогі — $5—20. Нерідко частина цих грошей передається до благодійних фондів.

№39 (1441) 05.10—11.10.2019
12516

Тисячі людей зі всього світу приїжджають, щоб подивитися на вузькі вулиці найбільших нетрищ в Азії. Так званий туризм бідності стає все популярнішим.


Недавно сайт TripAdvisor назвав екскурсію по нетрям Дхараві найпопулярнішим туристичним маршрутом в Індії, поставивши її навіть вище за відвідини Тадж-Махалу. Більшість туристів приїжджає із США, Великої Британії та Австралії, пише Бі-Бі-Сі.

Дхараві розташовані на дорогій землі в самому центрі найбільшого міста Індії — Мумбаї. У його нескінченних вузьких вулицях, майстернях і тісних халупах туляться близько мільйона осіб. Там є громадські туалети і колонки з водою, але із санітарією все погано: вздовж вулиць можна побачити відкриті стічні канави.

Залежно від бюджету на деякі екскурсії можна поїхати в авто з кондиціонером. А ось знімати в цих районах можуть і не дозволити: деякі туркомпанії вважають, що через фотографування люди, які живуть у таких районах, почуваються ніяково.

Організатори подібних екскурсій стверджують, що побачене туристами може змінити їхнє ставлення до життя в нетрях. Інші розглядають свій бізнес як складову доброчинності, спрямовуючи частину коштів на освітні програми для жителів нетрищ.

По суті, Індія лише недавно долучилася до цього туристичного тренду. У Бразилії та ПАР подібні походи в нетрі практикуються вже досить давно.