Закон і Бізнес


Продавці свободи


№39 (1441) 05.10—11.10.2019
4807

Двоє суддів довідалися, що працівники Служби безпеки вирішили започаткувати бізнес. Підприємницька ідея проста — просити гроші на хабар служителю Феміди.


Сергій Шинкоренко з Городоцького районного суду Хмельницької області дізнався, що півроку тому правоохоронці намагались одержати від його імені хабар від підсудного.

С.Шинкоренко розглядав справу про порушення безпеки дорожнього руху, що спричинили смерть потерпілого. У березні він присудив обвинуваченому 6 років тюрми, але на підставі п.«д» ст.1 закону «Про амністію» винуватець вийшов на волю.

Справа викликала в суспільстві неабиякий резонанс. Обвинувачений у свою чергу не бажав такого вироку й подав скаргу до апеляційного суду.

Крім того, через півроку після виголошення вироку винуватець намагався порозмовляти із секретарем судового засідання, однак жінка відмовлялася вести бесіди в присутності інших працівників. Зрештою наприкінці робочого дня в працівниці з’явилася вільна хвилинка і їй вдалося знайти час для засудженого.

Чоловік їй розповів, що під час судового розгляду правоохоронці йому пропонували підкупити суддю. Вони запевняли, що підсудний може передати через них С.Шинкоренку певну суму й уникнути відповідальності.

Секретар розповіла колезі про спробу правоохоронців нажитися на вироку, а С.Шинкоренко звернувся до Вищої ради правосуддя (№4904/0/6-19) та Генерального прокурора. Він уважає спробу продати людині волю недолугою провокацією, яка має на меті заплямувати репутацію судової влади.

З аналогічною проблемою стикнувся голова суду Юрій Секенов. Він розглядав адміністративний протокол на водія, котрий керував авто напідпитку. Одного разу порушник прийшов у його кабінет і повідомив, що працівники СБУ запропонували йому передати через них хабар судді. Голова установи також звернувся до ВРП (№4918/0/6-19).