Закон і Бізнес


Рівень небезпечності


№39 (1441) 05.10—11.10.2019
4609

Законотворці пропонують зменшити навантаження на суб’єктів господарювання різними видами перевірок. Мовляв, це дозволить підвищити якість нехарчової продукції та наблизить її до стандартів ЄС.


Проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зменшення тиску на бізнес з боку органів ринкового нагляду» (№2172) подано до Верховної Ради.

Якщо законопроект дійде коридорами парламенту до сесійної зали, то підприємцям варто готуватись як до позитивних, так і до негативних змін. По-перше, повноваження контролюючих органів будуть обмежені. Зокрема, з’явиться заборона на перевірки продукції, іншого виду, категорії або групи, що не є предметом конкретної перевірки. Крім того, документ забороняє проводити перевірки за відсутності документально підтверджених підстав небезпечності продукції.

Проте, намагаючись зменшити рівень нагляду, законотворці пропонують збільшити санкції за невиконання рішення органу державного ринкового нагляду про вжиття заходів стосовно безпечності продукції. Для виробників такої продукції санкції збільшать до 102000 грн. А для розповсюджувачів неякісних товарів штрафи підвищать до 68000 грн. Однак чи не призведе тотальне обмеження контролю до більш активного застосування каральних заходів — покаже час.