Закон і Бізнес


Купюри в тисячу гривень уже друкуються


02.10.2019 14:49
14720

Банкноти номіналом 1000 гривень з’являться у готівковому обігу з 25 жовтня 2019 року.


Першочергово НБУ планує ввести у обіг близько 5 млн штук таких банкнот, повідомляє «Закон і Бізнес».

Згідно з інформацією НБУ, банкнота номіналом 1000 гривень має понад 20 елементів захисту, що дозволяють гарантовано підтвердити її справжність.

«Вона має як елементи захисту паперу, так і інноваційні поліграфічні елементи захисту, – пояснює начальник управління організації виготовлення і захисту грошей Департаменту грошового обігу НБУ Володимир Тищенко. – Найголовніші з них – «віконна» захисна стрічка та елемент SPARK. Це елементи з оптично-змінним ефектом: при зміні кута нахилу банкноти змінюється напрямок руху фонового зображення стрічки, а колір елементу SPARK поступово міняється від золотистого кольору до нефритового».

Введення в обіг нової банкноти номіналом 1000 гривень зробить розрахунки для громадян і бізнесу зручнішими, сприятиме зменшенню операційних витрат банківських установ та витрат на інкасацію, запевняє керівництво НБУ.

Як повідомлялося раніше, в дизайні банкноти номіналом 1000 гривень переважатиме блакитний колір. У її центральній частині розташований портрет українського вченого та мислителя Володимира Вернадського, а на звороті – будівля Національної академії наук.

Зауважимо, що Україна має повний цикл виготовлення грошей.

Закон і Бізнес