Закон і Бізнес


Про обчислення аліментів


№38 (1440) 28.09—04.10.2019
10267

Розмір аліментів визначається від доходу платника, а не його заробітку. Звуження змісту норм закону за допомогою положень підзаконних нормативно-правових актів є неприпустимим.


На це звернула увагу об’єднана палата Касаційного цивільного суду в постанові від 5.09.2019 (справа №760/4569/18-ц).

Спір стосувався обчислення заборгованості за аліментами з урахуванням доходів у вигляді процентів за банківськими вкладами. Так, суд першої інстанції визнав правомірними дії державного виконавця, який включив проценти за депозитом до довідки-розрахунку. Натомість апеляційний суд дійшов протилежної думки, виходячи з того, що відсотки не зазначені в Переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб.

На думку КЦС, зміст положень зазначеного переліку включає до поняття «заробіток» також і виплати, які заробітною платою не є, зокрема доходи від підприємницької діяльності, кооперативів тощо. Крім того, у п.13 переліку сказано, що утримання аліментів провадиться із суми заробітку (доходу), що належить особі, яка сплачує аліменти, після утримання із цього заробітку (доходу) податків. Уживання терміна «дохід» після поняття «заробіток» може розумітися як визнання цих понять синонімами в контексті приписів переліку.

Отже, КЦС констатував, що зазначений перелік не є вичерпним і має тлумачитися з урахуванням дійсного змісту норм закону, на розвиток і виконання якого він прийнятий.