Закон і Бізнес


Тюремний урок відміняється

Діти за гратами стануть винятком


Право сусіда, №2-3 (989-990) 12.01—21.01.2011
2739

Пленум Верховного суду РФ розглянув одну з найгостріших і найактуальніших проблем: як судити неповнолітніх. Отже, пленум дійшов висновку, що відправляти дітей за грати потрібно вкрай рідко, пише «Российская газета».


Якщо суд призначив ви¬правні роботи, то, аби вони не завадили навчанню, треба зробити так, рекомендує ВС РФ.
Особливо підкреслюється, що неповнолітні мають право на конфіденційність. І це право повинно дотримуватися на всіх стадіях судового процесу. Ні за яких умов не повинна бути обнародувана інформація про особу підлітка, котрий скоїв правопорушення. І за нерозголошення відомостей про неповнолітнього відповідати має, зокрема, і суд.
Крім цього, судді на місцях повинні вивчати педагогіку і підліткову психологію і скасовувати вироки, якщо дитину допитали за відсутності вчителів чи батьків.
На основі зроблених ВС РФ висновків готується постанова «Про судову практику застосування законодавства, що регламентує особливості кримі¬нальної відповідальності і покарання неповнолітніх». Проект цього документа містить 48 статей з конкретними рекомендаціями для суддів: як слухати справи за участю неповнолітніх і яке призначати покарання.
ВС РФ зробив акцент ще на кількох важливих моментах. Визначаючи покарання підліткові, потрібно враховувати, наскільки сильно на нього впливали дорослі спільники. І зменшувати строк, якщо на злочин його штовх¬нули пов¬нолітні. Якщо в підсудного є психічні розлади, але він залишається осудним, йому замість позбавлення волі все одно можна призначити примусове лікування.
В окремих випадках, якщо лікарі констатували в підсудного затримку розумового розвитку, то і 20-річних можна судити як 14-річних. А для цієї вікової категорії строки покарань значно нижчі.