Закон і Бізнес


Збери докази сам


№38 (1440) 28.09—04.10.2019
3796

Чи можна зібрати зразки ДНК самостійно? Саме це пропонує 23-річна американка, яка хоче випустити в продаж набір, який вона назвала «#MeToo».


Інструменти, що входять до набору, призначені для жертв сексуального насильства й допоможуть їм зібрати власні судово-медичні дані і зберігати їх у пакетиках. Набір супроводжується мобільним застосунком.

Як пише Le Figaro, такі набори можуть з’явитися на ринку вже наступного року. На думку американської активістки, жертви насильства повинні мати право збирати докази в комфортних умовах у себе вдома.

Проте така ініціатива викликала немало критичних зауважень. Генеральний прокурор Мічигану Дана Нессель підкреслила, що цей стартап «безсоромно намагається дістати фінансову вигоду з руху #MeToo, спонукаючи жертв думати, що в судах використовуватимуться дані, отримані після сексуального насильства за допомогою саморобного набору, виготовленого в домашніх умовах». На її думку, немає жодних сумнівів у тому, що взяті вдома зразки ДНК непридатні для законного використання.

Такої ж думки багато прокурорів і адвокатів жертв сексуального насильства. А фахівці у сфері судової медицини нагадують про те, що експертизи, які проводяться у разі сексуального насильства, виходять за рамки «простого збору ДНК». А подібна ініціатива не тільки приводить до збору неприйнятних і даремних доказів, але і позбавляє жертв медичних послуг і необхідної допомоги та захисту.

Все це є підтвердженням того, що принцип «зроби сам» не може поширюватися на всі сфери.