Закон і Бізнес


Монополія на професіоналізм

У протидії проекту №1013 адвокати роблять ставку на парламентське лобі, КС та підтримку суспільства


Можливо, стіни Одеської юридичної академії налаштували учасників засідання на пошуки аргументів на користь неконституційності скасування адвокатської монополії.

№38 (1440) 28.09—04.10.2019
ОРЕСТ ГАМСЬКИЙ
25823

Після того як нова влада озвучила ініціативу щодо відмови від монополії адвокатів на представництво у судах, ця тема залишається у топі правничих дискусій. Не стало винятком і чергове засідання Ради адвокатів України, яке цього разу проходило в Одесі.


«Не вичікувати, а діяти самим»

Нагадаємо: зміни до Конституції, передбачені законопроектом №1013, визначають, що виключно адвокати можуть здійснювати захист лише від кримінального обвинувачення. А в решті судових процесів правничі послуги може надавати будь-який громадянин, включаючи право бути представником особи в суді. Цей документ уже спрямований до Конституційного Суду по висновок щодо його відповідності вимогам стст.157 та 158 Основного Закону.

Тож в Одесі обговорювали різні способи реагування адвокатської спільноти на проходження цього проекту в стінах парламенту. Зокрема, як повідомила голова РАУ, НААУ Лідія Ізовітова, асоціація готова до діалогу з Верховною Радою щодо змін до проекту №1013. «Ми готові до професійної дискусії, і мене радує, що парламентський комітет теж готовий до неї», — зауважила вона, коментуючи лист від голови Комітету ВР з питань правової політики, в якому запропоновано провести робочу зустріч членів комітету з представниками НААУ.

Л.Ізовітова нагадала, що НААУ звернулася до профільного комітету, наголосивши, що, за міжнародними стандартами, асоціація як єдина професійна організація адвокатури має бути стороною консультацій щодо такого законопроекту. «Ми просили комітет відкласти розгляд цього питання, обговорити законопроект з НААУ і лише потім висловлювати позицію. Нас не послухали, і прикро було те, що на засіданні комітету 11 адвокатів, які є його членами, в тому числі член Ради адвокатів Одеської області Андрій Костін, колишній член РАУ Валерій Божик, проголосували за скасування монополії», — сказала Л.Ізовітова.

У керівників регіональних органів самоврядування були свої пропозиції. Наприклад, створити позафракційне парламентське об’єднання адвокатів, аби не допустити остаточного ухвалення проекту №1013. «Напишімо офіційне звернення до кожного народного депутата, щоб вони створили у парламенті депутатське об’єднання адвокатів. Крім того, офіційне звернення треба направити і до Кабінету Міністрів та голови Офіса Президента і озвучити проблему — і стосовно безоплатної правової допомоги, і монополії, і фінансування. Треба не вичікувати, а діяти самим», — закликав колег член РА Донецької області Сергій Осика.

Крім того, адвокати вважають, що треба заручитися підтримкою суспільства. Адже від скасування виключного права адвокатів на представництво у судах постраждає саме якість послуг, що надаються громадянам.

Під час розширеної наради, що також пройшла в Одесі, голови рад висловилися за звернення до КС. Вони переконані, що Конституція не може бути змінена, якщо ці зміни передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини. Першою областю, яка підготувала відповідне звернення, стала Одеська. «Це не монополія адвокатів. Це монополія громадян на отримання кваліфікованої правової допомоги, а не певного кола осіб, чия кваліфікація викликає серйозні сумніви, адже ми знаємо, яку допомогу вони надають», — наголосив голова РА Одеської області Йосип Бронз.

Власне, свою позицію щодо цього проекту НААУ має направити до КС до 4 жовтня. Й основним аргументом, схоже, буде той факт, що скасування виключного права адвокатів на представництво у судах звужує права громадян, зокрема на професійний захист, який, за Конституцією, має здійснювати саме адвокатура. Можливо, цей аргумент переконає суддів єдиного органу конституційної юрисдикції в неможливості ухвалення позитивного висновку щодо проекту №1013.

Допомога — людям, а не чиновникам БПД

Наразі на користь збереження монополії свідчать не лише висновки Венеціанської комісії щодо змін до Конституції в частині правосуддя. Так, Рада Європи дала оцінку судовій реформі в Україні за 2014—2018 рр. та її відповідності стандартам і рекомендаціям РЄ. Нині в Україні працює експерт Ради Європи з цільовою місією щодо результатів упровадження монополії адвокатів на представництво в судах, який вивчатиме думки всіх зацікавлених сторін.

Натомість аргументи щодо доцільності скасування монополії, які серед іншого наведені у листі профільного комітету, можуть бути спростовані низкою переконливих фактів. Так, твердження про те, що адвокатська монополія призводить до недоступності правничих послуг для громадян, спростовується витратами державного бюджету на безоплатну правову допомогу.

Зокрема, заступник голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій поінформував, що у проекті держбюджету на 2020 р. на функціонування системи БПД передбачено 826 млн грн. З них 441 млн — це утримання центрів БПЛ. Причому 307 млн грн. ітиме на зарплати чиновників, і лише 385 млн грн. — на оплату послуг адвокатів цієї системи. «Це не те що неефективне використання державних коштів, це злочин, адже правова допомога надається людям, а не чиновникам БПД», — прокоментував В.Гвоздій такі пропорції розподілу видатків.

Окрім того, він повідомив про підготовку законопроекту щодо повної реорганізації БПД. Документ передбачає, що адміністрування системи має перейти до органів адвокатського самоврядування. «Це буде здешевлення правосуддя, поставлене парламентом за мету всіх змін у сфері судочинства. Цим законопроектом ми покажемо шляхи економії бюджету, забезпечення адвокатів роботою, а громадян — професійною правовою допомогою коштом держави», — додала Л.Ізовітова.

Підвищення кваліфікації — безкоштовне!

Також обговорили питання щодо внесення змін та доповнень до Порядку підвищення кваліфікації адвокатів України, затвердженого рішенням РАУ від 14.02.2019. Після набуття чинності новими Правилами підвищення кваліфікації адвокатів НААУ не змінювала політики стосовно проведення безоплатних заходів. «Всі заходи з підвищення кваліфікації в європейських адвокатурах платні. Ми таку політику не проводимо і проводити не будемо», — запевнила Л.Ізовітова.

Вона нагадала, що експерти, які оцінювали проект нової редакції закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (№9055), називали безоплатність заходів з підвищення кваліфікації як таку, що дозволяє одним адвокатам навчатися за рахунок інших.

Проте НААУ продовжує проводити безоплатні заходи у різних областях України, доступні для адвокатів незалежно від регіону, де розташоване їхнє місце роботи. Крім того, й ради адвокатів регіонів мають право проводити такі заходи безоплатно. При цьому внески не формують бюджету для заходів з підвищення кваліфікації, а, за законом, сплачуються на діяльність органів адвокатського самоврядування. «Ті, хто розпускає чутки, що підвищення кваліфікації відбувається виключно за гроші, — провокатори. НААУ як проводила безкоштовні заходи, так і проводить, ради як проводили безкоштовні заходи, так і продовжують це робити у новому статусі операторів підвищення кваліфікації», — запевнила голова НААУ.

Вона уточнила, що платні заходи проводять за вузькоспеціальними курсами і напрямами знань в іншому форматі.

Концепція стажування

Станом на 10 вересня до Єдиного реєстру адвокатів України внесено дані 52000 адвокатів. З них понад 40000 — діючі, а 11000 мають зупинену/припинену діяльність. При цьому, за оцінкою В.Гвоздія, зберігається тенденція до зростання професійної спільноти. Й оскільки охочі отримати адвокатське свідоцтво повинні проходити стажування, то й процедура виконання цієї вимоги має вдосконалюватися.

Утім, як запевнив В.Гвоздій, реформа стажування відбуватиметься у співпраці з регіональними радами. «Оскільки це робиться для вас, то ми це робимо шляхом консультацій з вами. Ми не хотіли б виносити на голосування концепцію без підтримки рад регіонів», — зауважив він та запросив голів рад адвокатів долучитися до обговорення концепції.

Метою реформи стажування визначено підвищення якості цього процесу і спрощення його адміністрування. «Ми будемо робити все, аби забезпечити якість процесу, уникнути зловживань і профанації й не ускладнювати вам життя. Якщо ці дві речі суміщатимуться, то будемо спільно розвивати і рухатися далі в рамках чинного закону», — повідомив заступник голови НААУ, РАУ.

На рівні концепції нині пропонується перевести процес в онлайн-режим та змінити саме розуміння стажування як набуття практичних навичок професії. Окрім того, плануться створення курсу для керівників стажування, аби уніфікувати методологію його проведення.

 

ПРЯМА МОВА:

Інна МОКІНА,
голова Ради адвокатів Херсонської області:

— Щоб завадити скасуванню адвокатської монополії, адвокатура має показати суспільству те, що тільки вона може впоратися із цим завданням, а саме — наданням професійної правничої допомоги. І саме на регіональні органи адвокатського самоврядування покладається дуже велика відповідальність. Представляючи адвокатуру регіону, ми маємо забезпечити найвищий рівень захисту і самі маємо переконати не тільки органи влади, але і все суспільство у цьому».

Олексій ФАЗЕКОШ,
голова Ради адвокатів Закарпатської області:

— Адвокатська монополія була досягненням всієї адвокатської спільноти, і її скасування буде очевидним регресом, поверненням до СРСР, звуженням прав адвокатів та прав громадян на кваліфіковану правничу допомогу. Мене особливо дивує позиція парламентарів — колишніх адвокатів, які не стали на захист адвокатської монополії. Тому нам треба консолідуватися самим і звертатися до всіх міжнародних інстанцій, в тому числі до Європейського суду з прав людини.