Закон і Бізнес


Прибрати посередників


№38 (1440) 28.09—04.10.2019
6376

Щодня 4 приватні посередники отримують близько 1,5 млн грн. за передання інформації до Єдиної бази даних звітів про оцінку та пересилання результатів перевірки. Це число настільки вразило нардепів, що вони запропонували покласти край такому бізнесу.


Можливість заробляти кошти «з повітря» передбачив минулий парламент, коли змінами до Податкового кодексу зобов’язав послуговуватись авторизованими електронними майданчиками для реєстрації звітів про оцінку об’єктів нерухомості та їх перевірки під час проведенні нотаріальних дій. При цьому ПК не містить жодних застережень ані щодо форми власності майданчиків, ані щодо оплатності послуг посередників.

Як наслідок, з’явилися 4 такі майданчики, які стягують із оцінювачів і нотаріусів від 680 до 1800 грн. за кожну дію. За підрахунками нардепів, тільки за рік роботи ці майданчики заробили щонайменше 584,8 млн грн. на громадянах, які оформлювали продаж нерухомості.

Тому запропоновано повернутися до безпосереднього обміну інформацією з Фондом державного майна, який адмініструє базу. Це передбачено проектом «Про внесення змін до Податкового кодексу України» (№2047) щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об’єктів нерухомості.

Водночас у ПК встановлять фіксовану плату за внесення звітів до бази в розмірі 0,5% від мінімальної заробітної плати за одну операцію (наразі це близько 20 грн.). А нотаріуси зможуть перевірити факт реєстрації звіту безоплатно.