Закон і Бізнес


Проект 1013: члени комітету ВР зустрінуться з представниками НААУ


23.09.2019 11:07
2987

Проект закону №1013 про скасування адвокатської монополії стане предметом обговорення під час зустрічі членів комітету Верховної Ради з питань правової політики та представників Національної асоціації адвокатів України.


Про це повідомила голова РАУ, НААУ Лідія Ізовітова під час засідання Ради адвокатів України, що проходило в Одесі 20 – 21 вересня, передає «Закон і Бізнес».

«Ми готові до професійної дискусії, і мене радує, що парламентський комітет теж готовий до такої дискусії», - сказала Л.Ізовітова, коментуючи відповідний лист від голови Комітету ВР з питань правової політики.

У НААУ говорять, що на користь збереження монополії свідчать не лише висновки Венеціанської комісії щодо конституційних змін в частині правосуддя від 2015 року, але й результати оцінки Радою Європи судової реформи в Україні за 2014–2018 роки, що були нещодавно оприлюднені. Зокрема, у РЄ аналізувалося і запровадження виключного права адвокатів на представництво в судах. Повідомляється, що в Україні працює експерт Ради Європи з цільовою місією щодо результатів впровадження монополії адвокатів на представництво в судах і вивчатиме думки усіх зацікавлених сторін.

Законопроектом №1013 пропонується внести зміни до Конституції України та викласти у новій редакції статтю 131-2, а також вилучити підпункт 11 пункту 16-1 Розділу ХV «Перехідні положення». Таким чином, дійсна на сьогодні норма щодо представництва інтересів фізичних та юридичних осіб у судах виключно адвокатами в усіх видах судочинства скасовується. Пропонується залишити тільки захист адвокатами від кримінального обвинувачення. Тобто, законопроектом №1013 пропонується надати можливість будь-якому громадянину надавати право захисту іншої особи, зокрема, бути її представником в суді.

Закон і Бізнес