Закон і Бізнес


Взірець і в побуті, і на роботі

ВС підтвердив, що адвоката можна позбавити свідоцтва за порушення ПАЕ та присяги в приватному житті


№37 (1439) 21.09—27.09.2019
Віктор ВОВНЮК, керівник секретаріату Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, адвокат
15551
15551

Складаючи присягу адвоката, особа бере на себе зобов’язання неухильно дотримуватися Правил адвокатської етики, які регламентують підвищені (порівняно з простим громадянином) вимоги до її поведінки не тільки під час безпосереднього виконання професійних обов’язків, а й у приватному житті.


Одна кімната на дві сім’ї

Такого висновку дійшов Касаційний адміністративний суд (постанова від 4.09.2019 у справі №826/1520/15).

Як зазначено в рішенні КАС, особа звернулася до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії Київської області зі скаргою на адвоката, якому її чоловік подарував частину квартири. За словами жінки, її благовірний не міг укладати договір дарування, оскільки в той час перебував на диспансерному обліку з діагнозом «розлад психіки та поведінки внаслідок уживання алкоголю».

У ході перевірки КДКА встановила, що правник протягом тривалого часу (з 2006 до 2014 року) чинив перешкоди заявниці в користуванні помешканням. Він одноосібно, без узгодження зі співвласником, спочатку здавав квартиру в оренду, а потім здійснив переобладнання житла, на власний розсуд розпорядився майном, що було в помешканні.

За словами юриста, через 3 місяці після укладання договору дарування він переписав на чоловіка скаржниці приватний будинок. Під час розгляду скарги в регіональній КДКА адвокат заявляв, що не допускає та не допускатиме скаржницю у квартиру, це його правова позиція.

У спірній оселі правник проживає разом із сім’єю. Оскільки квартира однокімнатна, то, зважаючи на розмір житлової площі, яка в розрахунку на одну особу є нижчою від санітарної норми, мешкання двох сімей там неможливе.

Дисциплінарна палата КДКА Київської області в листопаді 2013 року винесла адвокатові попередження. Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури скасувала такий вердикт і позбавила юриста права на провадження адвокатської діяльності (див. рішення від 11.12.2014 №VI-006/2014).

Чоловік оскаржив це рішення до суду.

Підвищені вимоги ПАЕ

Постановою Окружного адміністративного суду м.Києва від 21.07.2017, залишеною без змін постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 15.08.2018, у позові відмовлено.

Суди виходили з того, що факти вчинення позивачем дисциплінарного проступку у вигляді порушення присяги адвоката України, ПАЄ та недотримання вимог закону в приватному житті підтверджуються матеріалами дисциплінарної справи. Отже, оскаржувані рішення прийняті з дотриманням норм чинного законодавства.

Обґрунтовуючи касаційну скаргу, юрист посилався на те, що правовідносини, у зв’язку з якими винесені оскаржувані рішення, мали цивільно-правовий характер і не були пов’язані з провадженням адвокатської діяльності. А це, на думку позивача, свідчило про відсутність у діях порушень ПАЕ та присяги.

Проаналізувавши релевантні джерела права й акти їх застосування, ВС дійшов висновку, що особа, складаючи присягу адвоката, бере на себе зобов’язання неухильно дотримуватися правил професійної етики. А вони регламентують підвищені, порівняно з пересічним громадянином, вимоги до поведінки адвоката не тільки під час безпосереднього виконання професійних обов’язків, а й у приватному житті. Таким чином, порушення ПАЕ та, відповідно, і присяги адвоката є правовою підставою для притягнення до дисциплінарної відповідальності.

Нагадаємо: у редакції правил, чинній на момент розгляду справи органами адвокатського самоврядування, існувала норма, згідно з якою адвокат у приватному житті був зобов’язаний дотримуватися закону, не вчиняти правопорушень і не сприяти їх скоєнню іншими особами.

Ця норма не була включена до нової редакції ПАЕ, ухваленої з’їздом адвокатів 9.06.2017. Утім, вимога поважати адвокатську професію в загальному вигляді залишилася. Відповідно до ст.12 чинних правил усією своєю діяльністю адвокат повинен стверджувати повагу до професії, яку він уособлює, її сутності та громадського призначення, сприяти збереженню та підвищенню поваги до неї в суспільстві. Цього принципу слід дотримуватись у всіх сферах діяльності: професійній, громадській, публіцистичній та ін.

Тому ВС погодився з висновками судів попередніх інстанцій про правомірність рішень ВКДКА та КДКА Київської області з огляду на наявність правових підстав для притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності.