Закон і Бізнес


Не посадити, а виховати

Із тих, хто був клієнтом центру пробації, лише один зі ста повторно скоїв злочин


№37 (1439) 21.09—27.09.2019
Аліна ПРИШЛЮК
6315

Дрібних порушників необов’язково відразу відправляти за ґрати, особливо якщо вони підлітки. Головним завданням держави має бути не покарання, а безпека для суспільства. Фахівці новоствореного органу вважають, що справляються із цим успішно.


Пробація в Україні з’явилась у 2015 році, саме тоді народні обранці прийняли відповідний закон, і за чотири роки фахівцям вдалося розбудувати найбільшу систему пробації в Європі. Основне завдання цієї системи — знизити рівень рецидиву злочинів і дбати про якнайшвидше повернення тих, хто перебував у конфлікті із законом, до нормального життя.

Її представники пишаються, адже інші країни над цим працювали набагато довше. «Панує думка, що всіх, хто скоїв злочин, слід обов’язково посадити. Але коли мова йде про тих, хто скоїв не тяжкий злочин, а дрібну крадіжку, то іноді буде краще залучити їх до системи пробації, — вважає директор Центру пробації Олег Янчук. — Адже, коли людина потрапляє в тюрму, вона втрачає свої контакти з людьми, роботу, родичів та друзів, навички спілкування, потрапляє в злочинне оточення».

Центр працює з людьми, які не скоїли тяжких злочинів, однак заплутались у житті. А також з тими, хто вже відсидів у тюрмі і незабаром має вийти.

Програма пробації включає цілий комплекс засобів для того, щоб людина могла налагодити нормальне життя. Це і лікування від алко- та наркозалежності, і допомога в пошуках роботи та житла, і психологічна допомога. Фахівці запровадили європейську модель пробації, що стежить за тим, як порушник виконує обов’язки, які наклав на нього суд, а також усуває ризики повернення до старого способу життя.

Також уповноважені особи складають досудові доповіді щодо порушників, які бере до уваги суд. З початку цього року складено 19 тис. таких доповідей, і в 90% випадків рішення суду збіглося із думкою органу пробації.

Загалом О.Янчук пишається, що їм вдалося досягнути дивовижних результатів, адже лише 1,7% неповнолітніх та 1% від усієї кількості осіб, які перебували на обліку в центрах ювенальної пробації, скоїли повторний злочин. У Європі такий показник сягає 4%. Щоправда, там досліджують довший термін, в Україні два роки статистику ведуть.

Сьогодні в нас працюють 14 центрів ювенальної пробації, 9 з яких допомогла створити Канада.