Закон і Бізнес


Аннали вченої думки


Деякі лауреати з гумором сприйняли як потрапляння до кола переможців премії, так і грошову нагороду.

№37 (1439) 21.09—27.09.2019
4637

У статуті Шнобелівської премії записано, що її удостоюються дослідження, які змушують вас спочатку усміхнутися, а потім задуматися. Чергова, 29-а за рахунком, церемонія вручення цієї нагороди пройшла в Гарвардському університеті.


У номінації «Економіка» перемогу здобули учені з Нідерландів, які вивчали валюту різних країн у пошуках відповіді на запитання: банкноти якої держави найкраще переносять хвороботворні бактерії? З’ясувалося, що найбрудніші — у прямому розумінні слова — паперові гроші в Румунії, пише Бі-Бі-Сі.

Премію в галузі медичної освіти дістало дослідження, що розповідає, як студентів-медиків навчати за допомогою звукових сигналів, якими зазвичай тренують собак, — на кшталт цокання язиком. Стаття так і називається: «Тренування умовного рефлексу при проведенні ортопедичних операцій».

А міжнародна команда учених з 6 країн — Сінгапуру, Китаю, Австралії, Польщі, США і Болгарії — встановила: якщо намагнітити мертвих тарганів, то вони значно довше зберігають магнітні властивості, ніж живі комахи. Це захопливе дослідження було відзначене в номінації «Біологія».

Особливий сміх у залі викликало оголошення лауреата з анатомії. Французькі дослідники вивчили «температурну асиметрію мошонки у голих і одягнених чоловіків». З’ясувалося, що ліве яєчко зазвичай тепліше, ніж праве — але тільки якщо на чоловікові є одяг.

Премію в галузі інженерної справи здобув іранський учений, що запатентував апарат для зміни підгузків. Залишилося знайти охочих провести випробування приладу.

А премія миру дісталася команді учених з Британії і Сінгапуру за спробу виміряти кількість задоволення, яке отримує людина, коли їй вдається почухати місце, що зудить.

Переможцям вручили диплом і грошовий приз — $10 трлн. Правда, долари були зимбабвійськими і видавалися одним папірцем (на момент випуску банкноти її вартість становила приблизно 10 грн.).

Засновник нагороди — редактор журналу AIR («Аннали неймовірних досліджень») і беззмінний ведучий Марк Абрахамс закінчив церемонію традиційним побажанням: «Якщо цього року ви не виграли Шнобелівської премії, і особливо якщо виграли, — сподіваюся, що наступного року вам пощастить більше».