Закон і Бізнес


Відкласти, поки не пізно


№37 (1439) 21.09—27.09.2019
5619

Як неодноразово відзначалося на сторінках «ЗіБ», Кодекс з процедур банкрутства містить чимало прогалин та суперечностей, що уможливлюють зловживання. Тому пропонувалося відкласти набуття ним чинності, аби доопрацювати.


Цю ідею підтримав нардеп Микола Скорик із фракції «ОПзЖ», зареєструвавши законопроект №2131.

Обґрунтовуючи необхідність перенести набуття чинності кодексом на 1.09.2020, автор наголошує на численних зауваженнях експертів і правової спільноти. Зокрема, звернемо увагу на монополію арбітражного керуючого та його необмежені повноваження, що створює передумови для можливих зловживань і порушення прав та законних інтересів як боржників, так і кредиторів (див. №35 «ЗіБ»).

Крім того, є заперечення стосовно неузгодженості положень КзПБ в частині створення системи автоматичного арешту коштів на підставі ухвал суддів із відповідними положеннями закону «Про доступ до судових рішень».

Відзначається, що кодекс суттєво погіршить становище боржника. Зокрема, в частині обмежень, які встановлюються для осіб, котрі були визнані банкрутом. Вони протягом 5 років не зможуть займатися незалежною професійною діяльністю, бути адвокатами, приватними нотаріусами, арбітражними керуючими, приватними виконавцями та ін.

Однак попередній парламент не взяв до уваги ні експертних висновків, ні норм Основного Закону та правових позицій Конституційного Суду. Тож єдиний вихід — передбачити час для доопрацювання та внесення змін до кодексу.