Закон і Бізнес


Абсолютна непогрішність


№37 (1439) 21.09—27.09.2019
4524

Загальновідомим є принцип, що ніхто не може бути суддею у власній справі. Але Конституційний Суд вирішив спростувати цю аксіому, розпочавши слухання щодо спору про можливість оскаржити його акти індивідуальної дії.


Нагадаємо, що у квітні поточного року в КС сталася безпрецедентна подія — група суддів ініціювала й домагалася звільнення Станіслава Шевчука з посади Голови установи. Він оскаржив відповідну постанову КС до Окружного адміністративного суду м.Києва, який відкрив провадження та призначив підготовче засідання.

Паралельно нардепи попереднього скликання з фракцій БПП та «НФ» устигли відправити на вул. Жилянську подання щодо тлумачення ст.151-2 Конституції. Тим самим дали Суду можливість заборонити Феміді переглядати дотримання процедури та вивчати мотиви звільнення С.Шевчука.

На цьому тижні КС розпочав слухання цієї справи. Імовірно, що винести рішення спробують до 21 вересня. Адже того дня збігають повноваження в 3 суддів, включно з новим Головою Наталею Шапталою, а в зміненому складі буде важче захистити найвищу силу та абсолютну непогрішність будь-якого свого акта.