Закон і Бізнес


Хабар на зберіганні


Життя як коробка шоколадних цукерок: ніколи не знаєш, що тобі попадеться.

№37 (1439) 21.09—27.09.2019
19156

Адвокат запевняла в сестринській любові до судді й хотіла підступно її втягнути в корупційну аферу. Тільки от мова йшла не про гроші, а про цукерки та алкоголь. Але законниця виявилася міцним горішком і відмовилася ласувати смачненьким.


Оксана Голуб із Шевченківського районного суду м.Києва довідалася про неприємний факт. Одного разу ополудні до її помічниці підійшла адвокат, яка захищає обвинуваченого в кримінальному провадженні, що перебуває на розгляді в О.Голуб. Захисниця передала пакет із невідомим вмістом, заявивши, що є подругою судді, а та його з нетерпінням чекає. Більше того, адвокат запевнила, що вони із суддею не просто подруги, а в «сестринських» відносинах.

О.Голуб не вважала сестрою представницю особи, яку хочуть звільнити від кримінальної відповідальності через закінчення строків. Разом з тим суддя в пакет усе ж зазирнула. Там виявилися цукерки, пляшка алкогольного напою та дві шоколадки. Проте презенту володарка мантії не взяла, а передала керівникові апарату на зберігання. А щоб не посіяти зерно підозри в суспільстві, що вона пише рішення за шоколадки, узяла самовідвід.

Подарунки О.Голуб потрактувала як посягання на свою суддівську незалежність і звернулася до Вищої ради правосуддя (№4668/0/6-19) та Генерального прокурора по захист.