Закон і Бізнес


Подвійна комісія


№37 (1439) 21.09—27.09.2019
15652

Виявляється, громадяни, які розраховуються за комунальні послуги готівкою, двічі платять за приймання квитанцій. Адже комісійну винагороду банкам уже закладено в тарифи.


Проект закону «Про захист прав споживачів та ліквідацію подвійного стягнення комісійних платежів при сплаті за надані житлово-комунальні послуги» (№2020) начебто покликаний припинити таке здирництво. І хоча плата за кожну проведену квитанцію не така значна (від 3 до 10 грн.), в Антимонопольному комітеті підрахували, що, наприклад, у 2015 році населення сплатило банкам та УДППЗ «Укрпошта» майже 23,7 млн грн. за приймання квитанцій.

Тому пропонується визначити, що приймання й перерахування коштів фізичних осіб за житлово-комунальні послуги здійснюється за рахунок виконавців/виробників. Водночас останні зможуть включати до тарифів витрати на оплату комісійної винагороди банкам на рівні, не більшому, ніж 4% від загальної суми, що переказується фізособами.

Щоправда, від цього виграють або банки, оскільки наразі середня комісія за будь-які готівкові платежі на користь юросіб становить 1%, або постачальники послуг, які можуть збільшити тарифи на ті самі 4%.