Закон і Бізнес


Світ визнав ефективність медіації, однак не для всіх спорів


13.09.2019 15:53
5371

Переваги та недоліки медіації фахівці обговорили під час міжнародної зустрічі «Kyiv Arbitration Days. Thing Big!», організованної Асоціацією правників України.


Старший юрист Kennedys (Об'єднане Королівство) Олександр Скард зауважив, що медіація у Великій Британії є надзвичайно поширеною, передає кореспондент «ЗіБ».

В країні напрацьовані механізми і засади посередництва. А самі медіатори приймають участь у посередництві не лише в межах держави, а й під час міжнародних суперечок за участі багатьох країн. Разом із тим, підкреслив О. Скард, є справи, які не підлягають медіації. До них зокрема відносяться кейси, що стосуються шахрайства, або ті, учасники яких зацікавлені у тлумаченні закону чи конкретному судовому приписі.

Погодилась із зазначеним і керуючий партнер Merilampi і колишній генеральний секретар Фінського арбітражного інституту (Фінляндія) Хайді Мерікалла-Тейр. Вона зауважила, що є великою прихильницею посередництва через його швидкість, гнучкість та доступну вартість у порівнянні із арбітражем і судовим процесом. Втім посередництво на її Батьківщині не є популярною процедурою і за роки кількість таких справ можна перерахувати на пальцях.

Директор з політичних питань у Міністерстві юстиції Сингапуру (Сингапур) Шарон Онг вважає, що донедавна популярності медіації у світі заважала відсутність єдиних стандартів процедури. Це було виправлено із підписанням Конвенції ООН «Про міжнародні угоди за результатами медіації» (United Nations Convention on International Settlement Agreements Resulting from Mediation).

Закон і Бізнес