Закон і Бізнес


Бізнес — у руки Уряду


№36 (1438) 14.09—20.09.2019
4378

Якщо закон не виконується, то в ньому немає сенсу. Краще припинити його дію, а повноваження щодо ліцензування підприємницької діяльності повністю віддати на відкуп Кабінету Міністрів. Тоді корупційні ризики щезнуть.


Приблизно такою логікою пояснюється необхідність проекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України та визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» (№1067).

У разі ухвалення документа, який віднесений Президентом до переліку невідкладних, саме Уряд реагуватиме на «запити» бізнесу та інвесторів. Тобто визначатиме, які органи та які ліцензії чи дозволи мають видавати, кому вони потрібні, які документи для цього слід подати.

Автори проекту нарікають, що Переліком документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності передбачено видачу 84 таких паперів, а їх існує близько 700. Заплановано зберегти ліцензування тільки для 35 видів господарської діяльності, нині така процедура охоплює 224 підвиди. Тобто аби виконавчі органи дотримувалися законодавчих положень, краще останні… скасувати.

От тільки парламентські експерти застерігають: таке дерегулювання не узгоджується з п.8 ч.1 ст.92 Конституції, згідно з яким правові засади й гарантії підприємництва визначалися виключно законами. Чекати ще одного проекту змін до акта найвищої юридичної сили?