Закон і Бізнес


Ціна субсидії


№36 (1438) 14.09—20.09.2019
3053

Фахівці юридичної компанії Incolanse вказали на небезпеку чергової законодавчої ініціативи: за зменшення комунальних виплат пільговики можуть поплатитися приватною інформацією.


На своїй фейсбук-сторінці фахівці Incolanse проаналізували законопроект, автори якого пропонують надати Уряду повний доступ до детальної інформації про всіх одержувачів субсидій. По суті, йдеться про розширення прав спеціального органу при Кабінеті Міністрів, який відповідає за моніторинг і верифікацію соціальних виплат.

Відповідно до запропонованої редакції документа відомство може отримати доступ до даних Єдиного державного демографічного реєстру, а також інформацію про банківські рахунки українців без письмового запиту. Також у розпорядженні органу можуть опинитися відомості з реєстрів виборців, нерухомості, юридичних і фізичних осіб — підприємців і навіть дані про те, коли і скільки разів людина перетинала кордон України.

В Incolanse застерігають: якщо документ буде прийнятий у сьогоднішньому варіанті, то спеціальному органу більше не потрібно буде запитувати дозвіл у громадян на опрацювання їхніх персональних даних.