Закон і Бізнес


Про публічне та приватне


№36 (1438) 14.09—20.09.2019
14617

Розглянувши кримінальну справу за злочином публічного обвинувачення, суд може перекваліфікувати діяння на злочин приватного обвинувачення незалежно від позиції потерпілого. Про це йдеться в постанові Верховного Суду від 3.07.2019.


Касаційний кримінальний суд передав на розгляд Великої палати ВС кримінальне провадження, матеріали якого містять виключну правову проблему, указавши на необхідність вирішення таких питань:

чи може суд, розглянувши справу за злочином публічного обвинувачення, змінити правову кваліфікацію інкримінованого діяння на злочин приватного обвинувачення незалежно від позиції потерпілого у справі?

чи може вважатися заява потерпілого про скоєння щодо нього злочину без визначення правової кваліфікації діяння або з неправильною правовою кваліфікацією підставою для продовження розгляду, розпочатого за справою публічного обвинувачення, і винесення рішення щодо кваліфікації злочину?

чи може суд прийняти рішення про кваліфікацію діяння як злочину приватного обвинувачення у справі, що була розпочата в порядку публічного обвинувачення без заяви потерпілого?

Розглянувши справу, у постанові №288/1158/16-к ВП ВС дійшла таких висновків. Звернення потерпілого до правоохоронних органів із заявою про скоєння щодо нього злочину без визначення кримінально-правової кваліфікації або з неправильною кваліфікацією є проявом волі на притягнення обвинуваченого до кримінальної відповідальності, що дає суду право за результатами слухання ухвалити обвинувальний вирок з перекваліфікацією діяння на злочин приватного обвинувачення незалежно від позиції потерпілого щодо зміни правової оцінки.

Якщо потерпілий не подавав заяви про злочин, але до початку чи під час досудового розслідування і/або судового провадження за злочином публічного обвинувачення беззастережно висловився про необхідність застосування щодо винного кримінально-правових заходів примусу, то відповідне волевиявлення, зафіксоване в процесуальних документах, є достатньою підставою для здійснення кримінального провадження у формі приватного обвинувачення після зміни кваліфікації злочину.

У разі перекваліфікації судом діяння на злочин приватного обвинувачення позиція потерпілого про притягнення обвинуваченого до кримінальної відповідальності за злочин публічного обвинувачення не може прирівнюватися до відмови від приватного обвинувачення й не є підставою для закриття кримінального провадження, регламентованою п.7 ч.1 ст.284 КПК.