Закон і Бізнес


Штраф для неуважних


Нардепи вважають, що завдяки новим штрафам підприємці стануть уважнішими.

№4 (1094) 26.01—01.02.2013
2967

У Верховній Раді підготували ряд змін до Податкового кодексу. Зокрема, нардепи пропонують штрафувати за порушення при реєстрації податкових накладних і оподаткувати прибуток, отриманий при виході з господарського товариства.


У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України» (№2034), яким парламентарі пропонують удосконалити деякі його положення. Зокрема, «регіонами» Юрій Воропаєв і Олександр Долженков відзначають, що «в чинній редакції п.201.10 ст.201 ПК відсутні стимулюючі правові важелі на продавця товарів, що виписує податкову накладну та здійснює її реєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних, щодо належного виконання покладених на нього обов’язків». Наразі, відзначають нардепи, основний ризик несе саме покупець.

«У випадку порушення вимоги платником податків — продавцем щодо реєстрації податкової накладної він лише відображає зазначені в податковій накладній суми ПДВ у складі податкових зобов’язань. А платник податку — покупець при цьому буде втрачати право на формування податкового кредиту та додатково щодо нього може бути проведена документальна позапланова виїзна перевірка», — зазначають нардепи в пояснювальній записці до проекту.

Тому ініціатори змін пропонують на законодавчому рівні передбачити фінансову відповідальність щодо платників податку на додану вартість — продавців товарів, які допустили порушення «вимог щодо реєстрації податкових накладних або розрахунків коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних при заповненні або реєстрації податкової накладної».

Згідно з проектом за такі порушення передбачено штраф у розмірі 510 грн. Ті самі дії, повторно вчинені впродовж року, пропонується карати штрафом у 1020 грн.

Крім цього, планується доопрацювати ст.136 ПК. Зазначена норма, відзначають парламентарі, не регламентує випадків оподаткування сум, які отримує власник корпоративних прав при його виході або виключенні зі складу учасників емітента корпоративних прав або у випадку зменшення його статутного капіталу. Тому парламентарі пропонують оподаткувати ці кошти. При цьому, на думку нардепів, оподатковуватися повинен саме прибуток від цієї операції, тобто різниця між вартістю отриманої компенсації при виході (виключенні) та вартістю майна чи коштів, витрачених учасником при придбані корпоративного пакета.