Закон і Бізнес


Міжнародний іспит з англійської для юристів – TOLES: створено юристами для юристів


11.09.2019 11:33
ОЛЕНА ЧАБАН, автор проекту Speak Legal, к.ю.н., лінгвіст
2821
2821

Англійська для юристів за програмою TOLES (Test of Legal English Skills) — міжнародний мовний курс, який розроблено юристами-практиками та лінгвістами у Великій Британії ще у 2000 році.


Мета навчальної програми допомогти практикуючим юристам та студентам-юристам вдосконалити англійську мову та оволодіти необхідною юридичною термінологією, а також ознайомити зі специфікою складання документів англійською та common law в цілому.

Тож, для юристів з України, певний елемент компаративістики – неминучий, адже, щоб оволодіти мовою країни іншої системи права, необхідно розуміти і систему права.

Курс є надзвичайно структурованим, проте не є академічним. Не зважаючи на величезний обсяг підручника, всі матеріали - практично орієнтовані - мінімум теорії, максимум текстів та завдань з якими представники юридичної сфери працюють кожний день. Відчувається турбота авторів Курсу про своїх іноземних колег. І це не може не захоплювати.

Навчальна програма має рівні: Foundation, Higher, Advanced, що робить її доступною навіть для представників юридичної професії, які тільки розпочали вивчати англійську, а також для студентів. Іспити проходять за такими ж рівнями. Вимоги щодо володіння юридичною англійською для кожного з рівнів відрізняються. Наприклад, на рівні Foundation під час іспиту не перевіряються навички аудіювання. Тож, для того, щоб отримати Сертифікат TOLES Foundation із гарними показниками достатньо володіти певною юридичною лексикою, щоб розрізнити поняття та визначити їх, розуміти юридичні тексти, і, звичайно, бути достатньо грамотним.

Викладачами курсу, як правило, є юристи-лінгвісти.

Сертифікат TOLES не має строків давності і на сьогодні є єдиним міжнародним сертифікатом, який підтверджує знання англійської мови у сфері юриспруденції.

TOLES визнається міжнародними юридичними компаніями, громадськими та міжнародними організаціями. Серед закладів, які застосовують програму для перевірки знань співробітників та кандидатів: The Law Society of England and Wales, Allen & Overy LLP, European Court of Justice, European Central Bank, Freshfields Bruckhaus Deringer та інші.

Іспит TOLES  проходить 5 разів на рік. Починаючи з листопада 2019 року перевірити свої знання юридичної англійської можливо і в Києві.

PROMOTED