Закон і Бізнес


Імператив оскарження


№36 (1438) 14.09—20.09.2019
8740

Свого часу реформатори змусили Велику палату Верховного Суду раз у раз розглядати типові спори про підсудність. Хоча, скільки разів не висвітлюй правову позицію, більш обов’язковою вона не стане.


Проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України…» (№1026) виправляє цей недолік, звужуючи підстави передання справ на розгляд ВП ВС у процесуальних кодексах.

Сьогодні касаційний суд повинен передавати справи до Великої палати у всіх випадках оскарження рішення з підстав порушення правил предметної чи суб’єктної юрисдикції. Проте, на думку вул.Банкової, це створює умови для зловживання процесуальними правами на касаційне оскарження. Як наслідок, члени ВП змушені штампувати «юрисдикційні» рішення замість того, щоб більше уваги приділяти розгляду спорів, які вимагають вирішення виключної правової проблеми.

У разі внесення пропонованих змін до процесуальних кодексів справа передаватиметься на розгляд ВП ВС тільки за наявності трьох ознак, які повинен довести скаржник. Це різна практика в касаційних судах інших видів юрисдикції, відсутність висновків ВП ВС у подібних спорах та факт заявлення про порушення правил юрисдикції під час розгляду справи у судах попередніх інстанцій.