Закон і Бізнес


Адвокати надаватимуть підтримку об’єднаним територіальним громадам


09.09.2019 12:51
2342

Національна асоціація адвокатів України та Асоціація об’єднаних територіальних громад підписали меморандум про співпрацю. Спільна діяльність двох Асоціацій сприятиме покращенню поінформованості громадян щодо захисту їхніх прав та доступу до правосуддя.


Підписання меморандуму відбулося 5 вересня, передає «Закон і Бізнес».

Як зазначили в НААУ, проект став можливим завдяки сприяння Ради Європи, яка започаткувала взаємодію між НААУ і Асоціацією ОТГ.

Сторони домовились співпрацювати у підвищенні правової культури українців, вдосконаленні професійного рівня депутатів та посадовців місцевих рад, підсиленні інтересу суспільства до управління державними справами на місцевому рівні та формуванні законодавства і чіткої правозастосувальної практики в Україні.

«Вся адвокатська спільнота дуже занепокоєна тим, що нова влада має намір позбавити адвокатів виключного права на представництво інтересів клієнтів у судах. Президент України зареєстрував відповідний законопроект №1013. І ми бачимо сьогодні, що є парламентська більшість, яка може це зробити. Народні депутати навіть не зважають на те, що цими змінами грубо порушують Конституцію України і позбавляють українців якісних послуг. Проте, які б не були результати, ми готові брати участь у різноманітних проектах, які направлені на підтримку і підвищення професійності громадян», — зазначила голова НААУ Лідія Ізовітова.

Занепокоєні нововведеннями і в Асоціації ОТГ. Підкреслюють, що не кожна громада за новим законом зможе дозволити собі утримувати правозахисника, а це позначиться на кількості виграних справ.

«Цінність діалогу між Асоціацією ОТГ і НААУ полягає в тому, щоб краще розуміти, що відбувається. Наші юристи занепокоєні змінами, які планують започаткувати з січня 2020 року. Асоціація ОТГ почала шукати партнерів, які б могли допомогти нашим юристам розібратися. Треба розуміти, що наші клієнти - це не Харків, Київ чи Львів. Наші клієнти – це маленькі громади, в яких добре, коли є по одному юристу. А в деяких селах і тих немає. Тому нам дуже важлива ця співпраця, перш за все, на рівні професійної обізнаності», — зазначила виконавчий директор ОТГ Валентина Полтавець.

У свою чергу, заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко висловила впевненість, що спільна діяльність двох Асоціацій сприятиме удосконаленню національного законодавства, практики його застосування в Україні у відповідності до стандартів Ради Європи та кращих Європейських практик.

Закон і Бізнес