Закон і Бізнес


Заблокована картка


№36 (1438) 14.09—20.09.2019
4368

У життя судді одного разу втрутився банк. Спершу працівники фінансової установи надіслали йому листа, в якому повідомили, що хотіли б отримати інформацію, яку вони й так мали б мати. А потім позбавили доступу до грошей.


Якось Олександрові Марутенку із Західного апеляційного господарського суду надійшов лист із «Приватбанку» з підписом одного з членів правління. У цьому листі законника попросили надати інформацію про джерела походження коштів, а також паспорт громадянина й ідентифікаційний номер.

О.Марутенко був здивований таким листом, оскільки в жовтні минулого року, коли весь суд переходив на обслуговування до цього банку, він надав його працівникам усі необхідні документи. Вимога надати інформацію про походження коштів також неабияк здивувала чоловіка, адже банк чудово знає про рух коштів на його картці.

Добре обдумавши питання, чоловік вирішив, що або працівники не мають можливості відслідкувати кошти з Державного казначейства, що дуже дивно, або просто не є фахівцями.

А напередодні Дня незалежності фінустанова зненацька заблокувала картку судді.

Оформляли зарплатні картки в банку всі судді одночасно, однак заблокували пластик тільки О.Марутенку. А на картковий рахунок, між іншим, недавно переказали відпускні, тож законнику було особливо сумно, що він не зміг ними скористатися.

Така поведінка працівників банку свідчить, на думку О.Марутенка, про спробу втрутитись у його діяльність. Це також посягає на фінансову незалежність. Тому він поскаржився до Вищої ради правосуддя (№4494/0/6-19) та Генерального прокурора. Також володар мантії попросив дати пояснення щодо наявності конфлікту інтересів при розгляді в майбутньому справ, у яких банк виступає однією зі сторін.