Закон і Бізнес


Аукціони для орендарів


№36 (1438) 14.09—20.09.2019
4026

Процедура віддавання державного та комунального майна в оренду є надмірно зарегульованою, складною та непрозорою. Тому її вирішили спростити за рахунок диджиталізації, щоби збільшити доходи бюджетів.


Проект нової редакції закону «Про оренду державного та комунального майна» (№1055) визначений Президентом як невідкладний. Адже згідно з інформацією Фонду державного майна з понад 17 тис. діючих договорів оренди понад чверть закінчуються цього року, а ще майже третина — у 2020-му.

Тому пропонується максимально спростити процедуру передання в оренду об’єктів державної та комунальної власності — замість конкурсів проводитимуться електронні аукціони. Причому частина об’єктів може передаватися в оренду взагалі без торгів. Усе залежатиме від того, до якого з двох переліків унесуть об’єкт.

Регламентувати проведення аукціонів та укладання договорів оренди (як правило, типових) буде Кабінетом Міністрів. Зокрема, торги відбуватимуться, якщо намір узяти об’єкт в оренду виявили щонайменше 2 учасники, а під час торгів зроблено бодай один крок щодо ціни. Водночас у проекті застережено, що відомості про учасників аукціону не підлягають розголошенню до його завершення.

Також визначаються відносини суборенди державного та комунального майна, а також контролю за його використанням.