Закон і Бізнес


Які помилки у рішенні КДКА допоможуть адвокату уникнути дисциплінарної відповідальності


06.09.2019 17:36
2677

Відсутність певних даних у тексті рішення КДКА регіону про притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності за вчинення дисциплінарного проступку і застосування до нього дисциплінарного стягнення має наслідком скасування цього рішення Вищою кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури.


Порядок застосування кваліфікаційних та дисциплінарних практик обговорили під час круглого столу представники ВКДКА та кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури Херсонської та Миколаївської областей, що проходив у смт. Залізний порт Херсонської області 6 вересня, передає «Закон і Бізнес».

Як повідомили у ВКДКА, голова ВКДКА Сергій Вилков, зокрема, нагадав, що Закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» ставить вимогу вмотивованості рішення у дисциплінарній справі. Під час обрання виду дисциплінарного стягнення враховуються обставини вчинення проступку, його наслідки, особа адвоката та інші обставини.

З урахуванням практики розгляду скарг у Вищій комісії, він зазначив, що рішення КДКА мають містити такі дані:

– опис конкретних дій адвоката, що були кваліфіковані як дисциплінарний проступок;

– час (конкретна дата) вчинення дисциплінарного проступку. Це дозволяє забезпечити дотримання строку притягнення до дисциплінарної відповідальності. У разі неможливості визначення конкретної дати, даний факт має бути належним чином обґрунтований;

– конкретні статті профільного закону та Правил адвокатської етики, за якими дії адвоката кваліфікуються як дисциплінарний проступок;

– посилання на конкретні підстави застосування дисциплінарного стягнення. Так, якщо йдеться про зупинення права на заняття адвокатською діяльністю, у рішенні мають бути належним чином обгрунтовані ознаки, передбачені пп. 1 – 3 ч. 2 ст. 31 Закону.

Крім очільника ВКДКА, доповідачами на заході виступили заступник голови Андрій Місяць, члени комісії Ася Тарасова та Тетяна Подольна, а також керівник секретаріату ВКДКА Віктор Вовнюк.

Закон і Бізнес