Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 35/2019. Анонс публікацій


06.09.2019 17:06
2725

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 35 (1437). 7 - 13 вересня 2019 р.


До роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів є чимало претензій не тільки у служителів Феміди, а й у глави держави. Зокрема, нарікання на вул.Банковій викликає фактично необмежна дискреція членів ВККС під час добору суддів та їх кваліфікаційного оцінювання. Так само дивує той факт, що за 3 роки комісія спромоглася визначити відповідність займаній посаді лише половини суддівського корпусу. Що пішло не так? Чи є підстави дорікати членам комісії за непрозорість процедур? Яким має бути кваліфоцінювання, аби не посягати на незалежність людини у мантії? Ці та інші запитання «ЗіБ» адресував судді Шостого апеляційного адміністративного суду, к.ю.н. Оксані ЕПЕЛЬ.

 

Нова влада демонструє зацікавленість у завершенні правової реформи. Проте воно не має відбуватися за рахунок посягання на права, гарантовані Конституцією. В іншому разі про європейський вектор розвитку держави годі й говорити. Докладніше про те, що обговорювали адвокати під час круглого столу «Чи не забагато прав у адвокатів», читайте у матеріалі «Забагато не буває».

 

Відкриття суду на просп. Перемоги глава держави назвав символічним, а його головною місією — не покарання, а повернення громадянам віри у справедливість. Про відкриття роботи Вищого антикорупційного суду, читайте у статті «Запуск на передову».

 

Усе в житті повторюється, і не важливо — у вигляді фарсу, трагедії чи комедії. Мабуть, ніхто з адвокатів навіть не думав рік тому, коли була анонсована так звана адвокатська реформа під виглядом проекту №9055, що й за нової, демократично обраної влади, яка радикально змінила політичну карту та важелі впливу в країні, адвокатам знову буде про що замислитись. Докладніше про ініціативу влади щодо скасування адвокатської монополії у статті «Останній бастіон», розповів ОЛЕКСІЙ ФАЗЕКОШ, голова Ради адвокатів Закарпатської області, голова закарпатського відділення Спілки адвокатів України.

 

Хто слухатиме справи, направлені на новий розгляд? Чи потрібні «антикорупційникам» ювенальні судді? Хто опинився у резерві і чи все було готово до того, щоб через два дні Вищий антикорупційний суд почав працювати? Як судді ВАКС визначилися зі своїм навантаженням, дізнаєтесь у матеріалі «11 ворогів корупції».

 

Порядок денний для 23-х нардепів не включав важливих питань «у справі». Щоб до них перейти, потрібно доорганізуватись. Утім, члени комітету вирішили підійти до цього питання з юридичною прискіпливістю. Яким питання присвятив своє засідання Комітет з питань правової політики, читайте у статті «Налаштування за замовчуванням».

 

Коли йдеться про прострочення боргу у валюті, юристи прискіпливо досліджують інфляцію, перераховуючи та збільшуючи суму виплат відповідно до падіння гривні. А от дефляція, за якої гривня міцнішає, а сума боргу, відповідно, меншає, залишається непоміченою. Докладніше про тему заборгованостей у валюті, читайте у матеріалі  «Стільки ж або більше».

 

Якось один суддя найвищої інстанції поскаржився на іншого. Адже той, склавши присягу, ще 10 днів числився на іншій посаді. Ба більше, ще й виконував відповідальну роботу — займався ліквідацією установи. Проте Вища рада правосуддя знайшла виправдання такому зволіканню. Докладніше про це — у статті ««Верховні» інтриги».

 

Суду так і не вдалося з’ясувати, куди поділася громадська рада міжнародних експертів. Уже півроку її члени навіть не отримують зарплати. Тож чи є у Вищої кваліфікаційної комісії суддів допоміжний орган і чи буде кому відбирати «антикорупційників» у разі потреби? Хто ж відбиратиме кандидатів до ВАКС і слідкуватиме за доброчесністю в разі потреби, дізнаєтесь у статті «На чужих хлібах».

 

Нотаріус учиняє виконавчий напис щодо безспірної заборгованості або іншої відповідальності підприємства-боржника перед підприємством-стягувачем за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше ніж рік. Цю норму ст.88 закону «Про нотаріат» Велика палата Верховного Суду примудрилася витлумачити таким чином, що рік перетворився на три. Докладніше про це — у статті «Тлумачення шляхом зміни».

 

Однією з процесуальних новацій судової реформи стало запровадження інституту врегулювання спору за участю судді. І хоча на папері цей інститут існує з 15.12.2017, при вирішенні адміністративних спорів він застосовується рідко та в кінцевому результаті безуспішно. Чому не діє урегулювання адміністративного спору за участю судді, розповіла у статті «Обмеження на примирення» НІНА КУЧЕРУК, адвокат, керівник практики судових спорів та арбітражу ЮК Jurimex.

 

Нині актуальним залишається питання оренди та суборенди земельних ділянок. Як показує практика, передання орендованої ділянки в суборенду досить часто спричиняє судову тяганину між сторонами та розірвання договорів через незнання та порушення норм законодавства. Тому звернімо увагу на основні моменти, які мають бути передбачені при укладенні договорів оренди земельних ділянок та переданні їх у суборенду. Чи можна передати земельну ділянку в суборенду без згоди орендодавця, розповіла у статті «Чужі гектари» ОЛЕКСАНДРА БУРГАЙ, помічник адвоката Oleh Rachuk Law Firm.

 

Банкрутство фізичних осіб, які не є суб’єктами підприємницької діяльності, дозволяють собі держави з високорозвиненою економікою. Це пояснюється тим, що підсумком такої процедури є списання всіх боргів. Масове ж застосування цього інституту в наших умовах здатне призвести до колапсу не тільки в роботі судової системи, а й в економіці країни. Як фізичній особі можна розбагатіти за допомогою Кодексу з процедур банкрутства, розповів у статті «Алі-Баба і 40 розбійників» Борис ПОЛЯКОВ, суддя Київського апеляційного господарського суду, д.ю.н., професор.

Закон і Бізнес