Закон і Бізнес


Адвокати співпрацюватимуть з пенітенціарною службою

у напрямку захисту прав адвокатів


06.09.2019 16:40
5159

Комітет захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності при НААУ та Адміністрація державної кримінально-виконавчої служби України домовились про співпрацю.


Про це «ЗіБ» повідомили у прес-службі НААУ.

Представники Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності при НААУ та Адміністрації державної кримінально-виконавчої служби України обговорили наявні порушення як з боку співробітників пенітенціарної системи, так і з боку адвокатів, домовились провести детальний аналіз ситуації та підготувати проекти про внесення змін до підзаконних актів, що регулюють порядок відвідування адвокатами осіб, які утримуються під вартою, та осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, а також розпочати розробку меморандуму про взаємодію в галузі захисту прав адвокатів та реалізації гарантій адвокатської діяльності.

Крім того, сторони домовились розробити пілотний проект електронних запитів на виклик клієнтів адвокатами. Проект надаватиме можливість протягом доби надіслати в слідчий ізолятор скан-копії документів, необхідних для запрошення особи, що утримується під вартою, в приміщення для надання правової допомоги. Це істотно заощадить час очікування вищезазначеного запрошення.

Також представниками Комітету було роз’яснено ситуацію, що склалася внаслідок видачі підроблених адвокатських свідоцтв. Так, пропуск особи до слідчого ізолятора з підробленим свідоцтвом про право на заняття адвокатською діяльністю є ризиком для особи, яка утримується під вартою. Більш того, саме адміністрація установи відповідальна за її безпеку. Тому потрібно унеможливити допуск до слідчого ізолятора осіб, позбавлених права на заняття адвокатською діяльністю. Представники Комітету підкреслюють, що інформація щодо наявності у особи прав на зайняття адвокатською діяльності міститься лише в Єдиному реєстрі адвокатів України. Зі свого боку, співробітники АДКВСУ висловили готовність звіряти надані захисником документи з відомостями, що містяться у ЄРДУ.

Сторони домовилися провести низку лекцій з професійної підготовки особового складу органів Адміністрації державної кримінально-виконавчої служби. Темою лекцій буде дотримання професійних і процесуальних прав адвокатів та реалізації гарантій адвокатської діяльності.

Закон і Бізнес