Закон і Бізнес


На чужих хлібах

Експерти ГРМЕ зникли з поля зору. Хто ж відбиратиме кандидатів до ВАКС і слідкуватиме за доброчесністю в разі потреби?


Члени ГРМЕ обіцяли посприяти запуску ВАКС, та згодом вирішили, що їхня місія в Україні завершена.

№35 (1437) 07.09—13.09.2019
ОРЕСТ ГАМСЬКИЙ
4506

Суду так і не вдалося з’ясувати, куди поділася громадська рада міжнародних експертів. Уже півроку її члени навіть не отримують зарплати. Тож чи є у Вищої кваліфікаційної комісії суддів допоміжний орган і чи буде кому відбирати «антикорупційників» у разі потреби?


Ні слуху ні духу…

Тим, хто забув, з якою помпезністю утворювалася громадська рада міжнародних експертів, нагадаємо, що до її складу призначили 6-х іноземців. За 2 місяці вони «просіяли» 71-го кандидата, які значилися на прохідних місцях у рейтингу після іспиту. Цю роботу голова ГРМЕ Ентоні Гупер навіть назвав унікальною та захопливою за все його довге життя. Також пообіцяв, що на цьому їхня місія в Україні не завершується і експерти спостерігатимуть за процесом формування суду.

Але щось пішло не так, і 6 березня виявився останнім робочим днем для іноземних експертів. За півроку про них  ні слуху ні духу. Зарплати після означеної дати з українського бюджету вони не отримували, про що свідчить відповідь Державної судової адміністрації на запит «ЗіБ».

Немає (і не було) у них і офісу в Києві, оскільки в тому ж листі ДСАУ вказано, що рада не орендувала жодного приміщення для своєї роботи. Офіційна сторінка ради в Інтернеті теж давненько не працює, бо, напевне, за неї ніхто не платив. Принаймні ДСАУ цього точно не робила.

Певний час у судовій адміністрації нараховували та виплачували експертам заробітну плату: за січень та лютий — по 144 тис. грн. кожному (близько $5,5 тис.) та ще майже 28 тис. грн. за кілька робочих днів березня. Сума не така вже й значна як для іноземних правників, але зайвою не буде. Як оформлювалися трудові відносини із членами ГРМЕ, не уточнюється.

Також було відшкодовано майже $50 тис. на проживання та перельоти. Тобто загальні витрати бюджету ДСАУ на допомогу з-за кордону перевищили 3 млн грн.

Прогульники чи безвісти відсутні?

Далі представники організацій-донорів вирішили не обтяжувати український бюджет подальшим утриманням членів ради. Тож, як зазначено у листі ДСАУ, було підписано протокол про співпрацю між Міжнародною організацією з розвитку права (IDLO), ВККС та ДСАУ, за яким організаційно-технічне забезпечення діяльності ГРМЕ буде здійснюватися коштом цих донорів.

Але що саме оплачуватимуть закордонні благодійники? За законом «Про Вищий антикорупційний суд», експертам сплачується винагорода виключно за час участі у процедурі відбору. Тобто після її закінчення (а вона, як відомо, завершилася з направленням ВККС рекомендацій про призначення суддів ВАКС ) жодних виплат членам ради не передбачено. Знову ж таки, оскільки жодне приміщення вони не орендували раніше, то й видатки на подальше його утримання не потрібні. Секретаріат ради як такий не утворювався, телефонний зв’язок відсутній…

Про те, що члени ГРМЕ більше не цікавляться утворенням нового суду, свідчить і коментар «ЗіБ» голови апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Даниїли Чорненької. За її словами, за участю членів ГРМЕ Теда Зажечни та Ентоні Гупера із суддями ВАКС ще проводилися деякі навчання і лекційні зустрічі щодо обміну досвідом. Але вже під час проведення конкурсу на посади державних службовців суду як експертів залучали представників антикорупційної ініціативи ЄС в Україні та IDLO.

Тож в якій іпостасі перебувають члени ГРМЕ: звільнених чи таких, що перебувають у відпустках без збереження заробітної плати? Оформлення цивільно-правових відносин між ДСАУ та членами ГРМЕ закон не передбачає. Навпаки, йдеться про призначення строком на 2 роки, а сама рада має діяти втричі довше. Тобто або міжнародні експерти банально прогулюють роботу, або мають бути їхні заяви про звільнення з посад.

Раптом знадобиться ще набрати суддів ВАКС, і де тоді шукати помічників-радників? А до них, як казав класик, накопичилися питання. Адже, як відомо, розшуки Окружним адміністративним судом м.Києва відповідача у справі щодо оскарження регламенту ГРМЕ виявилися безрезультатними. Втім, хтось точно повинен знати, де цих експертів знайти, і це та сама IDLO, яка їх сьогодні фінансує. Принаймні — на папері.

Урешті-решт, якщо працівник понад 4 місяці не з’являється на роботі, то є всі підстави розірвати трудові відносини з ним. Відповідно, потім оголосити новий добір на посаду членів ГРМЕ.

Проте однією з підстав припинення повноважень члена ради є оголошення його безвісти відсутнім. Хай це і не юридично бездоганний варіант, але він змусить міжнародних експертів з’явитися в Україні та відповісти на запитання, що виникнуть у суду. Інакше може опинитися під сумнівом легітимність конкурсу до ВАКС з усіма наслідками, що випливають.

Утім, схоже глава держави знайшов, чим ще навантажити іноземних експертів. Адже в проекті №1008 передбачено включити половину з них до складу конкурсної комісії з відбору членів ВККС, а іншу поставити слідкувати за етикою та доброчесністю тієї ж Вищої ради правосуддя та самої кваліфкомісії. Тож час уже оголошувати іноземних експертів у розшук, аби робота ВККС не зупинилася на тривалий час, а члени ВРП не залишилися без нагляду.