Закон і Бізнес


Знання коштують дорого

Скільки платять учителям в Європі і від чого залежить оклад?


У старших класах і гімназіях педагогам платять більше, а ось відмінностей між предметами, які викладаються, немає.

№35 (1437) 07.09—13.09.2019
5106

В європейському порівнянні німці — серед лідерів за зарплатами вчителів. Але в самій Німеччині педагогів на верхівці рейтингів не знайти. Скільки ж їм платять і що впливає на оклад?


Вчитель у Німеччині не відноситься до високооплачуваних професій. Найбільше там заробляють лікарі, фахівці з розвитку бізнесу і капіталу, експерти з цінних паперів, пише DW.

Організація економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) у 2017 році порівняла оклади вчителів у трьох десятках країн з ринковою економікою. Виявилося, що за рівнем учительських зарплат (як у початковій, так і середній школі) Німеччина поступається лише Люксембургу, що займає перше місце в рейтингу. Серед інших країн, які найбільше платять вчителям, — Швейцарія, Данія, Нідерланди. Найменше — Литва, Словаччина, Угорщина, Чехія, Польща.

Оскільки у ФРН сфера освіти належить до відання федеральних земель, розмір зарплати земля має право визначати сама. Так, за даними GEW за 2017 рік, педагоги-початківці в баден-вюртемберзькій початковій школі в середньому отримували €3533 на місяць, у гессенській — €3358, а в Рейнланд-Пфальці — €3192 (до сплати податків).

Якщо вчитель є ще і класним керівником, завучем тощо, то його оформляють на ставку з великим окладом. Додаткових премій педагогам не платять. Грубо кажучи, підвищити свою зарплату, виконуючи додаткову роботу, не вийде.

Прикметно, що канікули педагогам — 12—13 тижнів на рік — оплачуються повністю.