Закон і Бізнес


Запуск на передовую


Президент Володимир Зеленський приїхав привітати суддів Вищого антикорупційного суду із початком роботи.

№36 (1438) 14.09—20.09.2019
ВЕРОНІКА ВОЛИК
5222

Відкриття суду на просп.Перемоги глава держави назвав символічним, а його головною місією — не покарання, а повернення громадянам віри у справедливість.


Як і було обіцяно, 5 вересня Вищий антикорупційний суд відчинив свої двері. Як зазначила його очільниця Олена Танасевич, він готовий до роботи.

Перша інстанція працюватиме не в Печерському районному суді м.Києва, а на просп.Перемоги, 41. Очевидно, керівництву все ж удалося переконати відповідальних за розміщення суду осіб, що приміщення на Хрещатику «антикорупційникам» не підходить. На перший погляд, нова будівля є кращою та просторішою, утім, як виглядають зали судових засідань, поки невідомо.

Президент Володимир Зеленський, який приїхав привітати суддів із визначною подією, був уражений швидкістю підготовки установи до роботи. Хоча громадськість вимагає покарання топ-корупціонерів, головним призначенням суду, на думку гаранта, є не це, а повернення віри суспільства у справедливість. Президент повідомив, що йому відомі проблеми ВАКС із межами підсудності.

За його словами, дехто на законодавчому рівні потурбувався про те, щоб завалити «антикорупціонерів» тисячами дрібних справ, на кшталт витрачання сільським головою 200 грн. Це було зроблено для того, щоб гучні справи масштабних корупціонерів залишались у тіні. Проте В.Зеленський запевнив, що робота із цією проблемою ведеться на законодавчому рівні.

Для нього як громадянина важливим є те, що ВАКС здатен забезпечити захищеність держави, суспільства та інвесторів. Останні ж, як відомо, чекають не дочекаються, коли боротьба з корупцією нарешті дозволить будувати чесний бізнес в Україні.

Наостанок глава держави назвав символічним те, що установа розміщується саме на просп.Перемоги, якої він побажав суддям ВАКС.

Із вітальним словом до колег звернулася також Голова Верховного Суду Валентина Данішевська. Вона «порадувала» їх тим, що вже скоро вони опиняться на передовій. Адже судді ВАКС належать одразу до двох систем — судової та антикорупційної. В.Данішевська також додала, що ВС готовий доводити справу до кінця, адже там утворено спеціалізовану палату.

Отже, 5-річний антикорупційний марафон завершився довгоочікуваним відкриттям ВАКС. Хоча для нього марафон тільки починається, а от чи буде в нього фініш — час покаже.